De 1 Decembrie mâncăm fasole cu ciolan din import. 80% din fasole vine din Africa și America

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta, de 1 Decembrie, mâncăm fasole cu ciolan de la alții. Și nu este o glumă. Peste 80% din fasolea pe care o gătim vine din Africa și America, însă nici la capitolul carne nu strălucim.

Pesta porcină îi obligă pe procesatori să importe carcase din Olanda, Germania, sau Belgia, pe care dau cu 40% mai mult ca acum 6 luni.

Fasolea cu ciolan este vedetă de Ziua Națională, iar românii poftesc la ea în fiecare an.

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem o fasole bună, să o punem la înmuiat, să se hidrateze. Apoi, îi dăm un clocot, o fierbem să ajungem la consistența pe care o dorim și să o amestecăm cu mixul de ingrediente pe care îl facem. Noi aici folosim un sos de roșii pe care îl facem de mâna, o ceapă albă și câteva bucățele de anason, care îi dau gustul acesta de iarnă", spune chef Vlad Ciomaga.

Din păcate o să gătim din ce vom cumpără de la alții.

Citește și
roman spania
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid

Dacă în 1990 România avea o producție de fasole de aproape 60.000 de tone, în 2017 am ajuns să producem doar 16.125 de tone, conform Insitutului Național de Statistică.

„Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre. Odată că producătorii noștri nu pot concura la preț cu producătorii din UE, pentru că la noi costurile de producție sunt ceva mai mari, în primul rând datorită costurilor cu pesticidele, când sunt ani ploioși fasolea are multe boli și dăunători specifici, iar tratamentele costă mult, practic se dublează prețurile de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea.

Puținii gospodari care mai cultivă fasole fac asta, cel mai mult, pentru consumul propriu sau pentru a o vinde la piață în cantități mici, dar scumpe. 10 lei costă un kilogram de fasole românească, însă precupeții spun că prețul va mai crește pentru că e puțină și se culege greu.

Cât despre carnea de porc, în momentul de față, fermierii din România pot să asigure doar jumătate din cantitatea pe care o consumăm.

„Variantă de back-up avem Belgia, Olanda și Germania. Porcul s-a scumpit în ultimele șase luni cu aproximativ 40 la sută carcasa. La fel și la import”, spune Cosmin Moldovan, administrator de carmangerie.

Importurile de carne de proc au crescut de la 260.000 de tone în 2017, la peste 320.000 de tone în 2018, însă anul acesta creșterea va fi și mai mare, conform Asociației Producătorilor de Carne din România.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
NEWS ALERT Decizia luată de Cristi Chivu zguduie Serie A
Citește și...
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid
Povestea a doi români plecați cu visuri mari în Spania, care au transformat munca lor în imperii de afaceri în Madrid

Au plecat din țară în vremuri grele cu gândul să strângă bani și să se întoarcă. De atunci au trecut 20 de ani, și ei sunt tot acolo, în Spania, la Madrid. În urmă cu 19 ani, Paula Herlo a întâlnit la Madrid doi tineri cu visuri mari.

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 21 decembrie 2025
România, te iubesc! Emisiunea integrală din 21 decembrie 2025

România, te iubesc! Emisiunea integrală din 21 decembrie 2025

Cum a devenit o școală mică din Ocna Sibiului un simbol al speranței. Munca unui singur om a dus abandonul școlar la zero
Cum a devenit o școală mică din Ocna Sibiului un simbol al speranței. Munca unui singur om a dus abandonul școlar la zero

La Ocna Sibiului, o mică școală gimnazială a devenit un loc unde visele pot prinde viața, un loc al speranței și schimbării.

Recomandări
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei
Val polar deasupra României de Crăciun. Va viscoli, iar temperaturile coboară și la -10 grade și se va forma polei

Un val de ninsori se revarsă peste România chiar în seara de Ajun. 19 județe și Capitala sunt sub cod de vânt și viscol. Pe șosele, zăpada a provocat deja mai multe accidente.

Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști
Contradicții între declarațiile ISU Sibiu și ale reprezentanților hotelului unde a căzut tavanul peste turiști

Polițiștii și inspectorii de stat în construcții fac cercetări amănunțite după ce peste șapte turiști aflați în piscina hoteluui Hilton din Sibiu s-a prăbușit tavanul.

Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum
Autoritățile mobilizează 23.000 de polițiști, jandarmi și pompieri de sărbători. Șoferii, sfătuiți să fie pregătiți de drum

Un număr de 23.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră sunt în aceste ore pe străzile României și sunt pregătiți să intervină, mai ales că iarna a sosit.