De 1 Decembrie mâncăm fasole cu ciolan din import. 80% din fasole vine din Africa și America


Ultimul update: Vineri 29 Noiembrie 2019 15:55
Data publicarii: Miercuri 27 Noiembrie 2019 19:28
Categorie: 1 decembrie

Anul acesta, de 1 Decembrie, mâncăm fasole cu ciolan de la alții. Și nu este o glumă. Peste 80% din fasolea pe care o gătim vine din Africa și America, însă nici la capitolul carne nu strălucim.

Pesta porcină îi obligă pe procesatori să importe carcase din Olanda, Germania, sau Belgia, pe care dau cu 40% mai mult ca acum 6 luni.

Fasolea cu ciolan este vedetă de Ziua Națională, iar românii poftesc la ea în fiecare an.

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că avem o fasole bună, să o punem la înmuiat, să se hidrateze. Apoi, îi dăm un clocot, o fierbem să ajungem la consistența pe care o dorim și să o amestecăm cu mixul de ingrediente pe care îl facem. Noi aici folosim un sos de roșii pe care îl facem de mâna, o ceapă albă și câteva bucățele de anason, care îi dau gustul acesta de iarnă", spune chef Vlad Ciomaga.

Din păcate o să gătim din ce vom cumpără de la alții.

Dacă în 1990 România avea o producție de fasole de aproape 60.000 de tone, în 2017 am ajuns să producem doar 16.125 de tone, conform Insitutului Național de Statistică.

„Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre. Odată că producătorii noștri nu pot concura la preț cu producătorii din UE, pentru că la noi costurile de producție sunt ceva mai mari, în primul rând datorită costurilor cu pesticidele, când sunt ani ploioși fasolea are multe boli și dăunători specifici, iar tratamentele costă mult, practic se dublează prețurile de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea.

Puținii gospodari care mai cultivă fasole fac asta, cel mai mult, pentru consumul propriu sau pentru a o vinde la piață în cantități mici, dar scumpe. 10 lei costă un kilogram de fasole românească, însă precupeții spun că prețul va mai crește pentru că e puțină și se culege greu.

Cât despre carnea de porc, în momentul de față, fermierii din România pot să asigure doar jumătate din cantitatea pe care o consumăm.

„Variantă de back-up avem Belgia, Olanda și Germania. Porcul s-a scumpit în ultimele șase luni cu aproximativ 40 la sută carcasa. La fel și la import”, spune Cosmin Moldovan, administrator de carmangerie.

Importurile de carne de proc au crescut de la 260.000 de tone în 2017, la peste 320.000 de tone în 2018, însă anul acesta creșterea va fi și mai mare, conform Asociației Producătorilor de Carne din România.

VIDEO PROTVPLUS.RO