Cutremurul de sambata a scos la iveala o problema uriasa in Buzau. Ce au descoperit locatarii din blocurile cu bulina
Neglijenta autoritatilor i-a condamnat deja la moarte de pe locatarii blocurilor cu bulina din orasul Buzau.
Expertizele tehnice in baza carora imobilele lor au fost incluse in clasa I de rism seism sunt de negasit si fara ele oamenii nu isi pot consolida cladirile. Solutia ar fi ca locatarii sa comande altele noi dar costurile acestora depasesc valoarea imobilelor.
Problema lipsei expetizelor a iesit la lumina dupa cutremurul de sambata. Locatarii blocurilor cu bulina rosie le-au cerut autoritatilor documentatia de care au nevoie pentru a incepe lucrarile. Dupa ce au cautat in arhiva, reprezentantii primariei le-au spus ca nu gasesc documentele cerute si chiar daca le-ar fi gasit acestea nu ar mai fi fost valabile. In aceste conditii, expertizele trebuie refacute dar locatarii nu vor sa dea alti bani pentru ele. In orasul Buzau sunt 44 de blocuri incadrate in clasa I de risc seismic maxim. Locuiesc in ele peste o mie de oameni. Niciunul dintre imobilele cu bulina nu a fost consolidat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Expertii spun ca la un cutremur similar cu cel din 1977 toate aceste constructii risca sa fie grav avariate sau sa se naruie cu totul.
Aflat la putin peste 50 de kilometri distanta de epicentrul cutremurului de sambata, Buzaul a fost zdruncinat serios de unda seismica. Din fericire nu au fost victime dar panica a pus stapanire pe locatarii blocurilor cu risc de prabusire la cutremur.
Oamenii spun ca au incercat sa isi consolideze cladirile, dar fara succes. Expertizele pe baza carora imobilele au fost incluse in clasa I de risc seismic, care le sunt necesare la reabilitate, sunt de negasit.
Autoritatile cunosc problema si ridica neputincioase din umeri. Expertizele in baza carora blocurile au fost marcate cu bulina rosie au disparut pur si simplu, din arhivele primariei si ale consiliului judetean. In plus, si daca ar fi gasite, locatarilor nu le-ar mai fi de ajuor.
"Problema e ca si aceste expertize au o valabilitate pe o anumita perioada, respectiv am inteles de 10 ani, practic si aceasta valabilitate a acestor experiteze a trecut si probabil vor trebui facute altele", spune Constantin Toma, primarul Buzaului.
Cei care locuiesc in blocurile cu bulina rosie au incercat sa expertizeze imobilele pe banii lor. Costurile sunt insa uriase iar oamenii nu si le permit.
"Intocmirea unor noi expertize tehnice sunt foarte costisitoare, in sensul ca poate se ridica si la valoarea pretului actualelor apartamente", spune Ionut Apostu, viceprimarul Buzaului.
Cladirile din Buzau a fost expertizate la cutremur in 1993 dar - cele care prezentau risc de prabusire - au fost marcate cu bulina rosie cativa ani mai tarziu.