Iesenii sunt speriati dupa ce seismul de sambata s-a simtit la fel ca in Bucuresti. Sute de oameni stau in case cu bulina
Cu mai putine dezbateri pe tema cladirilor subrede decat bucurestenii, a venit acum randul celor din Iasi sa fie preocupati de consecintele unui cutremur cu magnitudine mare.
Si asta pentru ca, acum patru zile, unda seismica s-a propagat indeosebi catre nord-est, spre Barlad, Vaslui, Iasi si Republica Moldova. Iasi-ul are 60 de imobile in pericol sa cada. De consolidare insa nu poate fi vorba, cata vreme locatarii nu vor sa se mute, iar autoritatile nu au bani.
Pagubele materiale au fost relativ minore la Iasi: bucati de tencuiala cazuta. Dar panica a fost mai mare: 12 persoane s-au speriat cumplit in momentul in care unda seismului de 5.3 pe Richter a ajuns in capitala Moldovei. Spre deosebire de altele, cutremurul de acum a avut o particularitate: in estul Romaniei s-a simtit cum se simteau cutremurele pana acum la Bucuresti.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Acum, ca si in 2009, falia europeana a fost cea care le-a impins pe cea asiatica si alta, si unda s-a dus mai degraba spre Moldova”, spune directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Constantin Ionescu.
Tencuiala cazuta de pe Palatul Braunstein a devenit emblematica pentru cutremurul din 24 septembrie, numai ca, dincolo de cladirea de patrimoniu, sunt cateva sute de ieseni care stau in cele 60 de imobile cu bulina rosie.
Aceasta casa este de la inceputul secolului trecut. A fost data de 30 de ani unor persoane care nu aveau locuinta. De atunci s-a deteriorat vizibil, iar acum este la un pas de colaps.
Silvia Bolohan, purtator de cuvant ISU Iasi: "In cazul unui seism urmat de pierderi de vieti omenesti si pagube materiale, la nivel judetean se pune in aplicare planul judetan de interventie in caz de seism".
Primarul Iasiului, Mihai Chirica, spune ca "vom incerca sa propunem cladiri spre finantare prin fonduri europene. Documentatia pe Braunstein am depus-o si speram sa primeasca aceasta finantare si o punem in stare de siguranta"
Legea spune clar: nimic nu se darama, ci se reconsolideaza. Cu atat mai mult, cladirile de patrimoniu. Dar pentru asta, primaria trebuie sa aiba si bani si locuinte, unde sa-i mute pe cei care stau in casele subrede, cat dureaza lucrarile.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, cutremur, consolidare, masuri, cladiri,
Dată publicare:
27-09-2016 18:13