Institutiile statului criticate de un oficial guvernamental pentru cum au actionat dupa cutremur: "Nu va bazati pe ele"
"Institutiile statului au note maxime la simpozioane si-au umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur". Aceasta este declaratia Sefului Corpului de Control al premierului.
Valentin Mircea a criticat dur, sambata seara, prin mai multe postari pe Facebook, modul in care Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a actionat imediat dupa seismul din noaptea de vineri spre sambata si a reprosat faptul ca nu ar exista proceduri clare de interventie pentru un asemenea caz. Ulterior insa postarile au fost sterse.
Seismul cu magnitudinea 5,3 care a zguduit vineri spre sambata mai multe orase din tara a dat startul unui nou scandal intre institutiile statului. Sambata seara, Valentin Mircea, seful Corpului de control al premierului, a atatacat dur, prin mai multe texte postate pe o retea de socializare, modul in care institutiile statului au actionat imediat dupa producerea cutremurului, dar si modul in care acestea au comunicat cu cetatenii.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Valentin Micea: "Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si-au umflat muschii, dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur."
Valetin Mircea a criticat aspru si declaratia lui Raed Arafat despre modul in care a actionat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta in noaptea cutremurului.
Postarea lui Valentin Micea care cuprinde declaratia lui Raed Arafat: "Noi, in secunda in care a avut loc cutremurul, la nivel MAI, al IGSU, am inceput imediat verificarile, (...) fiecare Inspectorat pentru Situatii de Urgeanta a fost sunat si intrebat si urmarite apelurile de urgenta."
Printr-un comentariu la aceasta postare, sters ulterior, seful Corpului de control al premierului a numit interventia ISU o improvizatie. Aceasta a scris, de altfel, ca ISU are nevoie de proceduri clare si un sistem informatizat de actiune in astfel de momente.
Valentin Micea: "Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat".
Valentin Mircea nu numai ca a sters postarile si comentariile care ataca interventiile ISU, dar ulterior si-a ascuns contul de socializare.
Raed Arafat: "Asta e parerea personala a domnului. Noi consideram ca am actionat ca la carte, mai ales ca nu a fost un incident amplu. Daca domnul Valentin Mircea are sugestii, sa ni le trimita."
In caz de cutremur, cea mai dramatica situatie este in Capitala. La distanta mica de Vrancea, Bucurestiul are o populatie de peste doua milioane de locuitori si nu mai putin de 700 de cladiri subrede, dintre care in jur de 200 reprezinta un real pericol public.
Dupa seismul de vineri noapte nu au existat pagube, insa zeci de bucuresteni au sunat la 112. Nu pentru ca ar fi avut vreo urgenta, ci pentru ca incercau sa afle ce-ar fi trebuit sa faca.
Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU: ''Trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca daca vorbeam de o situatie mai grava, blocarea liniilor telefonice ar fi insemnat o problema pentru ca proioritara este preluarea apelurilor de importanta majora."
Am ajuns in aceasta situatie si pentru ca doar doua procente din numarul cladirilor care au nevoie urgent de reparatii au fost consolidate.
Noua harta de risc a capitalei arata ca cele mai vulnerabile zone sunt: Casa Presei Libere, Baneasa si Pantelimon. In pericol sunt si cartierele Militari, Drumul Sarii si Panduri, din Vest si Sud-Vest.