Pe 24 iunie aflam daca se aplica masurile de austeritate: judecatorii decid

Dată publicare: 16-06-2010 00:00
Dată actualizare: 15-09-2012 16:15


Judecatori ai Curtii Constitutionale

UPDATE: Curtea Constitutionala va judeca pe 24 iunie contestatiile depuse pentru legile asumate de de Guvern in Parlament. Daca judecatorii le vor declara neconstitutionale nu se vor mai aplica taierile de salarii sau pensii.

Liberalii si social-democratii au sesizat miercuri Curtea cu privire la neconstitutionalitatea masurilor de austeritate ale Guvernului.

De asemenea, judecatorii Sectiilor Unite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, marti, sa trimita la Curtea Constitutionala doua sesizari. Acestea se refera la neconstitutionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scaderea pensiilor si a salariilor.

Intrebat ce speranta are PSD in acest demers, purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a spus ca totul depinde de judecatori.

"E o ocazie ca judecatorii Curtii sa ne arate ca sunt aici pentru a apara legea, pentru a reprezenta interesele poporului roman si nu interesele presedintelui Traian Basescu si a PDL. Sper ca judecatorii Curtii, fiind pusi in fata unei decizii foarte importante, care va afecta milioane de romani, sa ia o decizie corecta, nu una partinica", a spus Moldovan.

Trebuie mentionat faptul ca practica Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene a statuat ca pensia constituie un drept patrimonial, iar diminuarea acesteia ar leza acest drept si ar echivala cu o expropriere.

De altfel, Asociatia Magistratilor Pensionari din Romania a avertizat recent autoritatile ca proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice este, sub numeroase aspecte, "esential neconstitutional, vadit nelegal, discriminatoriu, intocmit cu incalcarea normelor europene".

"Practic, prin diminuarea brutala, abuziva si retroactiva a cuantumului pensiilor legal stabilite pentru magistrati, proprietatea nu este aparata, ci este pur si simplu jefuita de insusi statul roman, care in acest mod refuza dictatorial sa isi achite creantele", afirma magistratii pensionari.

 

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO