Cum se prepara cafeaua perfecta? O romanca iti dezvaluie toate secretele
Romania nu are o cultura a cafelei, dar este pe drumul cel bun pentru ca oamenii apreciaza aceasta licoare magica.
Asta dupa ce in anii comunismului cafeaua naturala disparuse din comert si fusese inlocuita cu "nechezol", un amestec de naut si ovaz. Acum sunt o multime de soiuri de cafea, iar specialistii ne-au explicat cum se prepara, dar si cum se savureaza o cafea de calitate.
''Secretul ei e atunci cand vezi ca ea creste in ibric, atunci trebuie sa o opresti. Atunci e punctul extractiei, atunci iti extrage aromele si uleiurile.''
Acesta a fost primul sfat pe care l-am primit de la Crista, specialista in cafeaua la ibric, prima metoda de preparare a licorii magice. Crista a copilarit in Grecia, acolo unde se trezea in fiecare dimineata cu aroma de cafea, astfel ca azi a ajuns un adevarat barista, cum sunt numiti cei care stapanesc arta de a prepara o cafea.
Crista Sofan, barista: "E o cafea de specialitate din Panama, in originile ei gasesc arome citrice, arome florale, e crescuta la o altitudine de 2100 metri. Ibricurile mele sunt cu argint pe interior si cupru pe exterior ca sa mentina caldura si sa se incalzeaza in acelasi timp.''
Sunt zeci de plante de cafea, zeci de soiuri si doua tipuri: arabica si robusta. Difera insa tipul de preparare.
Crista Sofan: "La espressor scoasa prin presiune, aici e scoasa prin infuzie si extractie. Un esspreso va fi corpolent cremos, aici are corpolenta, are si crema dar e putin mai apoasa fata de un espresso.''
O alta cafea apreciata printre specialisti e Columbia Veracruz.
Bianca Ganea, barista: "E o metoda mai noua de a prepara cafeaua, e o metoda alternativa, se numeste v60. Macinatul inainte de a prepara cafeaua acasa e un secret.''
Reteta pe care o incercam contine 15 grame de cafea si 250 de mililitri de apa. E foarte importanta compozitia.
Puteti calatori din Australia in Venezuela si apoi in Berlin cu o singura gura de cafea. Alexandra lucreaza la un coffe shop unde cafeaua se schimba lunar. Azi am vizitat Copenhaga si Brazilia.
Pe langa miros si gust, conteaza foarte mult si aspectul unei cafele. Asa a aparut "latte-art" sau pictura in spuma cafelei. Paul vine din Coreea si este campion mondial. Ne-a cucerit cu fete pictate in cafea, apoi ne-a luat ochii cu un indian, n-a lipsit nici Tinkerbell, iar portretul reporterului pictat in cafea a cules toate aplauzele.
Chiar daca in Romania nu exista o cultura a cafelei bine dezvoltata, afacerea coffe-shop- urilor e tot mai profitabila. La Cluj, de pilda, un grup de antreprenori vor sa investeasca 500.000 de euro intr-un lant de cafenele. Momentan au deschis doua localuri, insa vor sa se extinda si in tara, si peste hotare.