Ce consecinte are obiceiul elevilor de a-si incepe ziua cu o cafea. Medic: "Acest produs poate sa se constituie ca un drog"
Consumul de cofeina a crescut alarmant in ultimii ani in randul copiilor si adolescentilor, ne avertizeaza medicii. Liceenii sau elevii de scoala generala isi incep ziua cu o cafea.
Insa cofeina pe care o contine creeaza dependenta si poate duce la probleme cardiovasculare daca este consumata in exces.
Pentru multi copii si adolescenti, cafeaua de dimineata este deja un obicei aparut din oboseala sau din dorinta de socializare. Asa ca in preajma scolilor sau liceelor, la inceputul cursurilor sau in pauze, intalnim din ce in ce mai multi elevi care isi beau cafeaua impreuna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: "La ce varsta ai baut prima cafea?"
Eleva: "La 15-16 ani"
Reporter: "Pe colegii tai cand i-ai vazut ca au baut prima cafea?"
Eleva: "Unii de mici, altii la liceu."
Reporter: "Ce inseamna de mici?"
Eleva: "Pe la 7-8 ani".
Dar cofeina din cafea sau sucuri este o substanta psihoactiva, atrag atentia medicii.
Daca bei 50 ml pe zi de cafea, pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni, poti deveni dependent. Tocmai de aceea, medicii recomanda consumul de cafea dupa implinirea varstei de 18 ani.
Cofeina, odata in corp, este absorbita prin peretii intestinului subtire si se dizvolva in sange. De aici, ajunge direct la creier. Tocmai de aceea este recunoscuta ca un stimulent al activitatii cerebrale. In general, o ceasca de cafea ne da o stare de bine si ne imbunatateste starea fizica si mentala. La copii si adolescenti efectele pot fi insa diferite.
Valeria Herdea, medic pediatru: "Acest produs poate sa se constituie ca un drog si poate sa induca tahicardii, palpitatii nervozitate, iar absenta lui la un moment dat dupa ce a utilizat timp indelungat poate sa produca sevraj"
La adolescenti, problemele se complica pentru ca organismul lor este in crestere.
In afara de cafea, cofeina se mai gaseste in ceai verde sau negru, in sucuri, bauturi energizante, chiar si in aparent inofensiva ciocolata calda. Efectele adverse - nervozitate, irascibiitate, insomnia - se instaleaza de obicei cand aceste produse sunt consumate in exces.