Patronii de cafenele din tara investesc serios in "barista". Sfaturile unui specialist pentru o cafea la rang de arta

×
Codul embed a fost copiat

Cafeaua nu mai e doar o bautura aromata, parte a rutinei de dimineata, sau un motiv de socializare. Au aparut si la noi, tot mai multi "barista", cum sunt denumiti specialistii in prepararea cafelei.

Acestia incearca sa gaseasca mereu reteta ideala si transforma rezultatul in arta. Iar patronii investesc serios si ii trimit la cursuri de perfectionare.

Erik:"Vom prepara cafeaua turceasca, foarte populara aici, in zona Dobrogei. Eu folosesc la 140 de mililitri de apa si 10 grame de cafea. Cafeaua impreuna cu apa trebuie sa constituie un amestec omogen."

Erik a castigat numeroase concursuri de barista si se lauda cu o sumedenie de premii. Acum, lucreaza intr-un local din Constanta, unde le recomanda clientilor cafeaua la nisip. Cei care prefera o cafea aromata ar trebui sa opteze pentru Arabica, spune el. Iar pentru cei care vor o cafea tare exista soiul Robusta.

Erik: "In comert gasim amestecuri intre cele doua. De preferat sa ne uitam dupa o cafea Arabica 100%, aceea e cafeaua pe care vrem sa o bem si sa o luam acasa."

Citește și
Ziua poeziei
Ziua Internationala a Poeziei. Cele mai frumoase versuri scrise de romanii care au primit gratis o cafea in schimbul lor
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

La Cluj un grup de antreprenori vor sa investeasca 500.000 de euro intr-un lant de cafenele. Momentan au deschis doua localuri, insa vor sa se extinda si in tara, si peste hotare.

Dan Isai: "Oamenii au inceput sa iasa in afara granitelor, au inceput sa guste produse noi, mai mult decat cafeaua de la birou sau de acasa si isi doresc sa aiba cafea de calitate la un pret bun."

Pentru a face o cafea de cea mai buna calitate este nevoie de espresoare performante, macinatoare si, evident, de boabe de calitate. Ideal este sa fie proapat aduse de la ferme din Etiopia, Kenia, Costa Rica sau Nicaragua.

Marius Nica, barista: "Bauturile cu lapte ar trebui sa aiba un balans intre intensitatea cafelei si dulceata laptelui."

Tot la Cluj alti patroni au investit 300.000 de euro intr-un lant de cafenele iar acum au 3 in Cluj si una in Bucuresti. Ca rezultatele sa fie la inaltime, importanta este si pregatirea angajatilor.

Bogdan Ciocean: "Au aparut profesionisti care au tinut cursuri de pregatire, noi ne trimitem constant colegii. Anual, undeva la 1000 de euro investim in fiecare coleg pe care il avem in locatie."

Specialistii mai vin cu un pont. Rasniti cafeaua chiar atunci cand vreti sa o preparati, ca sa isi pastreze aroma.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi
Cine ofera salarii de 2.000 lei ca part-time. 5.000 de slujbe disponibile la un targ de joburi

In cautarea angajatilor ideali, multe companii le ofera masaj la birou, cafea si fructe proaspete, abonamente la sala sau cursuri de limbi straine.

Ziua Internationala a Poeziei. Cele mai frumoase versuri scrise de romanii care au primit gratis o cafea in schimbul lor
Ziua Internationala a Poeziei. Cele mai frumoase versuri scrise de romanii care au primit gratis o cafea in schimbul lor

Marti, de Ziua Internationala a Poeziei, cei care au fost in stare sa compuna versuri au baut cafea gratis.

Ce consecinte are obiceiul elevilor de a-si incepe ziua cu o cafea. Medic:
Ce consecinte are obiceiul elevilor de a-si incepe ziua cu o cafea. Medic: "Acest produs poate sa se constituie ca un drog"

Consumul de cofeina a crescut alarmant in ultimii ani in randul copiilor si adolescentilor, ne avertizeaza medicii. Liceenii sau elevii de scoala generala isi incep ziua cu o cafea.

Cea mai scumpa ceasca de cafea se vinde in New York. Cat costa doza de licoare adusa din Panama
Cea mai scumpa ceasca de cafea se vinde in New York. Cat costa doza de licoare adusa din Panama

Cea mai scumpa ceasca de cafea se vinde in New York cu 18 dolari. Licoarea aromata este facuta din boabe arabica, importate din Panama.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.