Culturile de ciresi, pruni si piersici, distruse de fenomenele meteo extreme din Romania. "In cateva zile se duc naiba"

Ultima actualizare: 04-05-2017 07:32

Vremea neobisnuit de rece din aceasta primavara a facut prapad in livezile din tara.

 

Viscolul de acum doua saptamani a distrus fructele. Cele mai mari pierderi sunt la prun, cires, mar si piersic. Din aceasta cauza, putinele fructe romanesti care au supravietuit inghetului se vor scumpi.

“Din cauza gerului s-au innegrit in cateva zile o sa se duca naiba", spune un pomicultor. In livezile de pruni din Lelesca - judetul Olt, este dezastru. Frunzele pomilor s-au uscat iar fructele au degerat.

Ionel Gioarsa, fermier: "productia este compromisa in proportie de 80 la suta, chiar 90. S-a incercat cu focuri, dar deagaba, nu s-a putut face mare lucru...au mai fost brume, i-am mai salvat cu focuri, dar nu chiar asa."

Proprietarii spun ca pierderile sunt atat de mari incat isi vor amortiza cu mare greutate cheltuielile facute cu intretinerea pomilor.

"Oamenii solicita despagubiri pentru suprafetele afectate. Dupa gerul din aceasta perioada sunt sanse mici sa recupereze cheltuielile care s-au facut de-a lungul timpului", spune primarul

In Moldova, la 30 de kilometri de Iasi, bruma a facut praf ciresele. "Productia de cirese s-a cam dus, in proportie de 70%. Si a afectat pomii pentru urmatorii ani, s-au inrosit de la frig, zapada, viscol. Pierderile sunt destul de mari, anul asta nu ne scoatem munca si cheltuiala", spune un femier.

Situatia este similara si in cazul merilor, perilor si piersicilor dar si la cultura de vita de vie. "Am stropit, am facut tratament, dar daca fructa s-a dus de pe copac e in zadar”, explica fermierii.

Asadar pregatiti-va de o crestere a importurilor dar si sa dati mai mult pentru fructele romanesti anul acesta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO