Craciunul in jurul lumii. Iata care sunt cele mai iubite retete de Craciun din Portugalia, Suedia, Etiopia sau Franta

retete de craciun

Peste tot in lume, Craciunul strange laolalta membrii familiei, care se bucura impreuna de bucatele gustoase si de traditiile specifice tarilor in care locuiesc.

Foodstory.ro iti propune o calatorie culinara in cautarea celor mai bune retete de Craciun.

Arroz doce, budinca preferata de Craciun in Portugalia

Sunt putine tari in lume in care nu vei gasi intr-o varinta sau alta budinca de orez. Nicaieri nu este, insa, mai apreciat decat in Portugalia, unde fiecare regiune are o reteta specifica. Reteta portugheza pastreaza mult din originile ei si faptul ca este servita la mesele de sarbatoare simbolizeaza tocmai respectarea traditiilor. De Craciun, budinca se mananca inainte de masa de la miezul noptii, langa alte dulciuri traditionale si friptura de cod la cuptor. Reteta AICI

Stollen, cozonacul delicios din Germania pe care trebuie sa-l incerci

Citește și
Chef Foa
Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un cozonac la fel de apreciat ca panettonele italienesc si cu o textura diferita de cozonacul romanesc, Stollen-ul germanilor este un desert popular. Ba chiar are propriul festival, care se tine in fiecare an in Dresda. Reteta AICI

Tourtière, placinta traditionala canadiana de Craciun

Tourtière se gateste mai ales in Quebec si se serveste de revelion, sau masa imbelsugata ce vine chiar in ziua de Craciun si de Anul Nou. Este cea mai importanta mancare de pe masa de Sarbatori si nu lipseste niciodata indiferent ca vorbim de partea engleza sau franceza a Canadei. Placinta condimentata este atat de iubita incat si-a dus faima dincolo de granitele Quebec-ului. Reteta AICI

Struffoli, desertul care ii indulceste de Craciun pe italienii din Napoli

Struffoli este unul dintre cele mai iubite dulciuri de Craciun din Italia, compus din gogosi, in unele cazuri nu mai mari decat o bomboana, crocante la exterior si cu o textura pufoasa in interior. In casele italienilor, Stuffoli, se gatesc in cantitati uriase si sunt piesa centrala pe masa de Craciun in sudul tarii. Sunt aseazate pe platouri in gramajoare care iau forma bradului de Craciun. Italienii obisnuiesc sa le dea cadou apropiatilor si rudelor impreuna cu alte daruri in zilele de sarbatoare. Reteta AICI

Gasca la cuptor, o traditie austriaca de Craciun

De Anul Nou, austriecii obisnuiesc sa manance crap fript, in semn de noroc pentru anul ce abia incepe. Iar de Craciun, pe mesele lor se gasesc intotdeauna fripturi de gasca, in semn de recunostinta pentru anul ce se termina, si in semn de protectie pentru familie si cei dragi. Sunt adevarate ospete in care pasarea coapta intreaga la cuptor este piesa centrala a mesei de sarbatoare, servita de obicei cu varza rosie calita si galuste de cartofi, iar la final totul se indulceste cu bomboane cu martipan si tort cu ciocolata (Sachertorte). Reteta AICI

Bûche de Noël sau buturuga de Craciun, un desert frantuzesc pentru Craciun

Bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este un desert frantuzesc, asociat cu sarbatoarea Craciunului. Nu este nevoie sa calatoresti pana in Franta pentru a gusta aceasta prajitura pentru ca se gaseste si in cofetariile de la noi, de obicei sub denumirea de „Buturuga”. Reteta AICI

Knäck, bomboanele Craciunului suedez

Printre atatea dulciuri traditionale de Craciun, knäck se remarca de departe ca fiind unul dintre cele mai asteptate si mai gustate in Suedia. Sunt bomboane asemanatoare carmelelor, cu consistenta mai moale sau mai dura, in functie de reteta si preferinte, ambalate individual in hartii colorate, care nu lipsesc niciodata de sub bradul de Craciun. Reteta AICI

Borsul de sfecla cu galuste umplute cu ciuperci, traditie poloneza de Craciun

Pregatit cu multa migala si dupa ore lungi in bucatarie, borsul rubiniu umple bolurile intregii familii in seara de Ajun, printre celelalte bunatati. Borsul de sfecla rosie (Barszcz) cu galuste cu ciuperci (uszka) este doar aperitivul pentru ca masa poate continua cu supa de peste, crap la cuptor, galuste de cartofi si rulada cu mac. Reteta AICI

Turron, desertul spaniol care vesteste Craciunul

Craciunul nu ar fi Craciun in Spania fara traditionalele dulciuri precum turron, martipan si polvorones (cookies cu migdale). Aceste delicatese sunt la fel de importante pentru spanioli precum bradul de Craciun si nu lipsesc niciodata de pe masa, fie ca sunt gatite in casa, fie ca sunt cumparate. Reteta AICI

Eggnog, lichiorul de oua care nu lipseste de pe masa de Craciun a americanilor

Este una din cele mai iubite bauturi de Craciun, specifice Canadei si Statelor Unite ale Americii. Povestea lichiorului de oua a inceput in Anglia, unde era o bautura a clasei de sus, oamenii bogati fiind singurii care isi permiteau sa consume lapte. Bautura a devenit insa mai populara de cealalta parte a Oceanului Atlantic, in America, unde produsele lactate se gaseau din abundenta, la fel ca si romul. Reteta AICI

Doro Wat, mancarea traditionala pentru Craciunul etiopian

Cand te gandesti la Etiopia, primele imagini care iti vin in minte sunt exotice si calduroase, nicidecum brazi de Craciun si cadouri. Etiopia este, insa, una dintre cele mai vechi natiuni din Africa, in care crestinii reprezinta peste jumatate din populatie, asa ca sarbatoarea este respectata ca si in alte tari europene. Singura diferenta este ca totul se desfasoara dupa calendarul pe rit vechi, in care Craciunul este pe 7 ianuarie. Cu o zi inainte, etiopienii ortodocsi sarbatoresc in familie cu mancaruri speciale cum sunt: clatitele injera si tocanita picanta Doro wat. Reteta AICI

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra

Pentru ca a participat alaturi de barbatii comunei la sacrificarea porcului, chef Foa s-a ales cu o bucata zdravana de carne.

Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului
Chef Foa a gatit pentru o familie din Mehedinti. Cum s-au descurcat mamaia Iana si celebrul bucatar la pomana porcului

Chef Foa de la Masterchef intra de joi in pielea omului simplu, de la tara, care se pregateste de sarbatori. Pana la Craciun, ne va prezenta mai multe retete traditionale, vechi de sute de ani, pe care isi va lasa amprenta, ca orice bucatar iscusit.

Retete de Craciun si Revelion: Ce poti sa pregatesti pentru masa de sarbatori
Retete de Craciun si Revelion: Ce poti sa pregatesti pentru masa de sarbatori

Pentru ca mai este putin pana la intrarea in noul an, iar 2015 trebuie sa ne gaseasca cu paharele pline si o masa imbelsugata, va propunem o serie de retete pe care le puteti incerca pentru a da un plus de savoare sarbatorii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.