Craciunul in jurul lumii. Iata care sunt cele mai iubite retete de Craciun din Portugalia, Suedia, Etiopia sau Franta
Peste tot in lume, Craciunul strange laolalta membrii familiei, care se bucura impreuna de bucatele gustoase si de traditiile specifice tarilor in care locuiesc.
Foodstory.ro iti propune o calatorie culinara in cautarea celor mai bune retete de Craciun.
Arroz doce, budinca preferata de Craciun in Portugalia
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sunt putine tari in lume in care nu vei gasi intr-o varinta sau alta budinca de orez. Nicaieri nu este, insa, mai apreciat decat in Portugalia, unde fiecare regiune are o reteta specifica. Reteta portugheza pastreaza mult din originile ei si faptul ca este servita la mesele de sarbatoare simbolizeaza tocmai respectarea traditiilor. De Craciun, budinca se mananca inainte de masa de la miezul noptii, langa alte dulciuri traditionale si friptura de cod la cuptor. Reteta AICI
Stollen, cozonacul delicios din Germania pe care trebuie sa-l incerci
Un cozonac la fel de apreciat ca panettonele italienesc si cu o textura diferita de cozonacul romanesc, Stollen-ul germanilor este un desert popular. Ba chiar are propriul festival, care se tine in fiecare an in Dresda. Reteta AICI
Tourtière, placinta traditionala canadiana de Craciun
Tourtière se gateste mai ales in Quebec si se serveste de revelion, sau masa imbelsugata ce vine chiar in ziua de Craciun si de Anul Nou. Este cea mai importanta mancare de pe masa de Sarbatori si nu lipseste niciodata indiferent ca vorbim de partea engleza sau franceza a Canadei. Placinta condimentata este atat de iubita incat si-a dus faima dincolo de granitele Quebec-ului. Reteta AICI
Struffoli, desertul care ii indulceste de Craciun pe italienii din Napoli
Struffoli este unul dintre cele mai iubite dulciuri de Craciun din Italia, compus din gogosi, in unele cazuri nu mai mari decat o bomboana, crocante la exterior si cu o textura pufoasa in interior. In casele italienilor, Stuffoli, se gatesc in cantitati uriase si sunt piesa centrala pe masa de Craciun in sudul tarii. Sunt aseazate pe platouri in gramajoare care iau forma bradului de Craciun. Italienii obisnuiesc sa le dea cadou apropiatilor si rudelor impreuna cu alte daruri in zilele de sarbatoare. Reteta AICI
Gasca la cuptor, o traditie austriaca de Craciun
De Anul Nou, austriecii obisnuiesc sa manance crap fript, in semn de noroc pentru anul ce abia incepe. Iar de Craciun, pe mesele lor se gasesc intotdeauna fripturi de gasca, in semn de recunostinta pentru anul ce se termina, si in semn de protectie pentru familie si cei dragi. Sunt adevarate ospete in care pasarea coapta intreaga la cuptor este piesa centrala a mesei de sarbatoare, servita de obicei cu varza rosie calita si galuste de cartofi, iar la final totul se indulceste cu bomboane cu martipan si tort cu ciocolata (Sachertorte). Reteta AICI
Bûche de Noël sau buturuga de Craciun, un desert frantuzesc pentru Craciun
Bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este un desert frantuzesc, asociat cu sarbatoarea Craciunului. Nu este nevoie sa calatoresti pana in Franta pentru a gusta aceasta prajitura pentru ca se gaseste si in cofetariile de la noi, de obicei sub denumirea de „Buturuga”. Reteta AICI
Knäck, bomboanele Craciunului suedez
Printre atatea dulciuri traditionale de Craciun, knäck se remarca de departe ca fiind unul dintre cele mai asteptate si mai gustate in Suedia. Sunt bomboane asemanatoare carmelelor, cu consistenta mai moale sau mai dura, in functie de reteta si preferinte, ambalate individual in hartii colorate, care nu lipsesc niciodata de sub bradul de Craciun. Reteta AICI
Borsul de sfecla cu galuste umplute cu ciuperci, traditie poloneza de Craciun
Pregatit cu multa migala si dupa ore lungi in bucatarie, borsul rubiniu umple bolurile intregii familii in seara de Ajun, printre celelalte bunatati. Borsul de sfecla rosie (Barszcz) cu galuste cu ciuperci (uszka) este doar aperitivul pentru ca masa poate continua cu supa de peste, crap la cuptor, galuste de cartofi si rulada cu mac. Reteta AICI
Turron, desertul spaniol care vesteste Craciunul
Craciunul nu ar fi Craciun in Spania fara traditionalele dulciuri precum turron, martipan si polvorones (cookies cu migdale). Aceste delicatese sunt la fel de importante pentru spanioli precum bradul de Craciun si nu lipsesc niciodata de pe masa, fie ca sunt gatite in casa, fie ca sunt cumparate. Reteta AICI
Eggnog, lichiorul de oua care nu lipseste de pe masa de Craciun a americanilor
Este una din cele mai iubite bauturi de Craciun, specifice Canadei si Statelor Unite ale Americii. Povestea lichiorului de oua a inceput in Anglia, unde era o bautura a clasei de sus, oamenii bogati fiind singurii care isi permiteau sa consume lapte. Bautura a devenit insa mai populara de cealalta parte a Oceanului Atlantic, in America, unde produsele lactate se gaseau din abundenta, la fel ca si romul. Reteta AICI
Doro Wat, mancarea traditionala pentru Craciunul etiopian
Cand te gandesti la Etiopia, primele imagini care iti vin in minte sunt exotice si calduroase, nicidecum brazi de Craciun si cadouri. Etiopia este, insa, una dintre cele mai vechi natiuni din Africa, in care crestinii reprezinta peste jumatate din populatie, asa ca sarbatoarea este respectata ca si in alte tari europene. Singura diferenta este ca totul se desfasoara dupa calendarul pe rit vechi, in care Craciunul este pe 7 ianuarie. Cu o zi inainte, etiopienii ortodocsi sarbatoresc in familie cu mancaruri speciale cum sunt: clatitele injera si tocanita picanta Doro wat. Reteta AICI