Control la automatele de lapte. 32 de aparate, inchise: laptele ar putea fi contaminat cu aflatoxina

17-03-2013 18:45


Bancomat lapte

Apar noutati si in cazul laptelui contaminat cu aflatoxina, o substanta periculoasa pentru om, daca este prezenta in cantitate mare.

Automatele pentru distribuirea laptelui au intrat in vizorul autoritatilor sanitar-veterinare, care au facut analize la produsul vandut.

Pana la venirea rezultatelor, 32 de aparate au fost inchise de proprietari, la recomandarea oficialilor. Comercianti si producatori asteapta concluziile finale si spera ca ele vor demonstra ca laptele este bun si poate fi consumat.

In cazul a patru dintre dozatoare, laptele provine de la o ferma de langa Bucuresti, care distribuia zilnic 2.000 de litri de lapte. Aici au aparut suspiciuni de contaminare cu aflatoxina. Proprietarul spune ca nu a primit insa rezultatele analizelor facute de autoritatile sanitare veterinare, dar s-a grabit sa ia masuri.

"Ne-am inchis preventiv. Analiza la dozatoare s-a facut la un numar foarte mic, n-au fost analizate toate. Ei au spus ca sunt analize, nu mi-au dat niciun buletin. Au spus ca in urma testelor facute luni va vom anunta, si eu, ca sa nu risc nimic, am zis le inchid", a declarat dr. Petcu de la Ferma Pantelimon.

Fermierul sustine ca furajele cu care isi hraneste cele 250 de vaci de lapte au fost analizate in octombrie, iar rezultatele au fost negative.

In Romania exista un numar total de 335 de astfel de aparate. Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din productia unor ferme. In cazul a 32 dintre automate exista suspiciunea de depasire a limitei de aflatoxina M1, iar laptele provenit de la ferme a fost oprit de la livrare si comercializare.

"Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai in momentul in care buletinele de analiza demonstreaza ca laptele este bun pentru consum. Este o masura de prevenire a patrunderii pe piata a unor produse care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor", se arata in comunicatul ANSVSA.

Specialistii spun totusi ca nu trebuie sa ne panicam. In Europa concentratia de aflatoxina permisa este de 0,05 micrograme/litru. In Statele Unite ale Americii insa, concentratia permisa este de zece ori mai mare, adica de 0,5 micrograme/litru.

Rezultatele finale ale analizelor vor fi facute publice saptamana viitoare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO