Certificatul care te poate ajuta să dai lovitura în afaceri. Poate fi pierdut, însă, ușor
Certificarea de produs tradiţional local îi ajută pe tot mai mulţi producători să dea lovitura în afaceri. Odată obţinut brevetul, apar şi clienţii, inclusiv din rândul marilor magazine.
Cu o condiţie, şi anume că oamenii să respecte pas cu pas, reţeta tradiţională şi procesul stabilit. Altfel, în urma controalelor, producătorii pot pierde atestarea extrem de uşor.
Doi soţi din localitatea Stejaru, Tulcea, au obţinut certificarea de produs tradiţional pentru brânză pe care o produc din laptele de capră. Folosesc o tehnică tradiţională învăţată de la bunicii care au trăit în nordul Greciei. Pun doar cheag natural şi ţin brânză în tifon şi vase de lemn.
Oamenii recunosc că în funcţie de anotimp brânză are alt gust.
Nicu Migiti, producător brânză: "Iarba este mai crudă vară, iar în luna lui august brânză iese mult mai bună decât acum, în mai-iunie-iulie, iar toamna este şi mai bună, toamna o maturăm pentru iarnă."
Certificarea de produs traditional local ii ajuta pe tot mai multi producatori sa dea lovitura in afaceri
După ce au primit brevet de produs tradiţional local cei doi soţi au primit comenzi de la supermarketuri, însă planurile lor nu se opresc aici.
Elena Migiti, producător brânză: "Până acum un an duceam numai la comenzi cu kilogramul, nu era un lucru bun. Acum avem magazine, la târguri mergem".
Tot în judeţul Tulcea, scrumbia afumată de Dunăre a obţinut brevetul de produs cu indicaţie geografică. Aşadar numai aici poate fi preparată. Şi în acest caz în funcţie de momentul în care este pescuita, scrumbia e diferită.
Pe lista produselor care aşteaptă atestarea se afla şi salată cu icre de ştiuca care va fi produsă pe baza unei reţete tradiţionale. Doar cu apă, zeamă de lămâie şi ulei.
În România sunt înregistrate 688 de produse tradiţionale, iar cele mai multe sunt din carne. Pe lista de aşteptare se afla în prezent plăcintă dobrogeană şi salată de icre de crap.
Până acum 278 de produse au fost respinse de la atestare întrucât nu respectau criteriile. Specialiştii Direcţiilor Agricole îi verifică lunar pe producătorii brevetaţi că nu cumva să modifice reţetele. Până acum nu au fost găsite nereguli.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: lapte, produse traditionale, icre, brânzeturi,
Dată publicare:
11-04-2019 18:29