Ce sanse au nefumatorii sa scape de fum in restaurante, baruri si cluburi din 2015. Medicii le cer autoritatilor o schimbare


Ultimul update: Joi 27 Noiembrie 2014 06:58
Data publicarii: Luni 24 Noiembrie 2014 17:49
Categorie: Stiri Sociale

Din 2015, fumatorilor le-ar putea fi interzis prin lege sa-si aprinda tigara in restaurante, baruri si cluburi. Medicii le cer autoritatilor din Romania sa modifice legea astfel incat fumatul sa nu fie permis in nici un local cu o suprafata sub 100 mp.

Patroana unui bistro din Capitala a trait ani buni in Italia. Pe atunci era fumatoare si cum fumatul e interzis in restaurante, de fiecare data cand voia sa-si aprinda o tigara mergea afara. Se teme insa, ca, daca se va modifica si in Romania legea, va pierde multi clienti.

"Va fi un impact negativ asupra clientului fumator si se va revarsa si asupra noastra ca patroni de restaurant", spune Carmen Cristescu, patroana unui bistro.

In prezent, legea permite fumatul in baruri, cluburi si restaurante daca este afisat avertismentul: "In aceasta unitate fumatul este permis". Medicii cer insa ca acest amendament sa fie eliminat, pentru a-i proteja pe nefumatori.

Citeste si: INFOGRAFIC. Romania, rosie pe harta fumului. Avertismentul Chefilor despre ce se intampla cand combini tigarile si mancarea

Peste 6 milioane de romani care nu au acest viciu sunt expusi zilnic la fum de tigara. Pe langa faptul ca, la un moment dat, pot deprinde si ei acest obicei nesanatos, in timp se pot si imbolnavi. De pilda, in cazul lor creste cu 30 la suta riscul de a avea probleme cu inima.

"Fac boli prin expunere la fumat. Nu se protejeaza fumatorul pasiv, care are riscuri asemanatoare cu cel activ", atrage atentia Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Pe cat de tare se bucura nefumatorii la auzul vestii....

"- Intotdeauna imi miros hainele, intotdeauna tusim dupa"
- Cineva fumeaza acolo, ii zic: Dumnule, eu nu fumez, te rog frumos, respect. Foarte multi oameni fac scandal."

... pe atat de tare se infurie fumatorii.

"- De ce mai vin sa beau cafea, atunci? Beau cafeaua si ies sa fumez?"
- Nu mi se pare normal, ca fumator! Merg cu cineva, beau o cafea si ii spun stai ca merg pana afara sa fumez o tigara?"
- Mai ales pe o vreme ca asta sa iesi afara, sa stai cu tigara la -20 de grade e cam aiurea"

Societatea Romana de Pneumologie va inainta proiectul Ministerului Sanatatii. O astfel de decizie a fost luata de cativa ani si in alte tari din Europa, cum ar fi Irlanda, Marea Britanie, Franta, Italia, Turcia, Spania, Ungaria, Bulgaria.

VIDEO PROTVPLUS.RO