INFOGRAFIC. Romania, rosie pe harta fumului. Avertismentul Chefilor despre ce se intampla cand combini tigarile si mancarea
Legile din Romania ii apara pe fumatori de nefumatori si nu invers. Cei mai buni bucatari din Romania insa atrag atentia asupra efectelor neasteptate pe care fumul de tigara le produce in restaurante.
Citeste in acest articol:
► Ce spun chefii de top din Capitala despre cum influenteaza tigarile gustul preparatelor
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
► Cum ii apara legea pe fumatori de nefumatori
► MasterChef-ul Adi Hadean, "razboi" cu fumatul in restaurante
► Ce se intampla cu industria tutunului daca fumatul e interzis in locuri publice
► Restaurantele care isi indeamna clientii sa nu mai fumeze
"Fumatul si mancarea buna sunt incompatibile", spune chef David Contant, care a fost sous-chef pentru unul dintre cei mai mari bucatari ai Frantei, Georges Blanc, in restaurantul sau de 3 stele Michelin din Vonnas. Ca el sunt si alti bucatari din Romania, ale caror voci devin din ce in ce mai intense si care militeaza pentru o legislatie mai stricta si un aer mai curat in locurile in care iesim sa mancam.
A renuntat la Franta pentru Bucuresti, unde a semnat, de-a lungul timpului, meniurile celor mai bune restaurante. In prezent, este chef la Iconic Food Wine & Design by Camelia Sucu si isi petrece weekendurile la tara, intr-o comuna din Dambovita, unde isi cultiva singur fructele si legumele. David Contant isi doreste ca industria restaurantelor din Romania sa ajunga la nivelul celei din strainatate si spera ca, in viitorul apropiat, si autoritatile sa sustina acest lucru.
"Fumul de tigara strica experienta gastronomica. Din cauza lui, nu poti sa simti aromele mancarii cu toate simturile. Eu recomand intotdeauna clientilor sa nu fumeze, nici inainte, nici dupa ce mananca, dar mai ales NU in timp ce mananca. Fumatul strica toata munca bucatarului. Mergeti la un restaurant si mancati aceeasi cina o data la fumatori, inconjurati de fum, si o data la nefumatori. Oricine poate face asta si se poate convinge de diferente", spune David Contant.
In Franta, patria gastronomiei de lux, legislatia este foarte stricta, iar fumul de tigara si mancarea nu se intalnesc niciodata la aceeasi masa: "Acolo, chefii si iubitorii de gastronomie sunt foarte dedicati acestei lumi a aromelor. Ca drept dovada, si legile sunt mult mai stricte. De exemplu, la restaurantul Relaix & Cheateau, in camera dedicata fumatorilor, chelnerii nu intra. Acestia sunt serviti printr-o fereastra mica. In Romania este nevoie de un sprijin legal. Cu totii intelegem puterea industriei de tutun. Cu toate acestea, in Europa fumatul este interzis pe alocuri. In Romania, nu.”
Legea nr 349/2002, facuta sa protejeze fumatorii de nefumatori, si nu invers
"Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori”, spune legea nr 349/2002, care prevede ca suprafata destinata fumatorilor poate sa ajunga pana la 50% din suprafata totala a localului. In acelasi timp, proprietarii restaurantelor pot decide ca localul lor sa fie exclusiv pentru nefumatori sau exclusiv pentru fumatori, daca acesta are o suprafata mai mica 100 mp, cu mentiunea ca trebuie sa afiseze aceasta informatie.
Care sunt rezultatele acestei legi? Inca avem baruri in care poti taia fumul cu cutitul, restaurante in care, in loc sa savurezi mancarea, iti vine pe sub nas fumul de la masa alaturata, cluburi in care fumatul tine loc de socializare, hainele si parul imbibate de fum. Avem multi clienti fumatori, proprietari care se tem sa nu-i piarda, cele mai permisive legi si o libertate care, din pacate, se intoarce impotriva noastra. Pentru ca pe harta Europei nefumatoare, Romania apare marcata cu rosu, alaturi de Cehia si Austria, tari in care legile sunt la fel de slabe.
Adrian Hadean, un MasterChef care a declarat razboi fumatului in restaurante
"Ce exista acum este doar praf in ochii nefumatorilor, optiunile lor sunt practic inexistente, iar legea este prost gandita si aplicata dupa bunul plac al fiecaruia. Nu este normal ca nefumatorii sa fie nevoiti sa se resemneze doar pentru ca nu au alte optiuni, sau sa stea in zone nedelimitate unde mirosul de tigara se simte ca si cand cei care fumeaza ar sta chiar la masa ta. Cred ca fumatul in spatiile in care se mananca, fie ele inchise sau deschise, ar trebui interzis prin lege. Chiar si fumatorii sunt de acord ca se impune o delimitare mult mai clara decat exista acum in ceea ce priveste spatiile de fumat si localurile pentru fumatori sau nefumatori”, declara noul jurat MasterChef, Adrian Hadean, care militeaza pentru o legislatie ceva mai solida in ceea ce priveste fumatul in baruri si restaurante.
Adrian Hadean a scris in repetate randuri despre acest subiect pe blogul personal. Fost fumator de cursa lunga (a fumat 16 ani), el considera ca fumul de tigara nu are ce cauta in locurile in care se mananca.
"Am inceput sa scriu despre acest lucru in semn de revolta, pentru ca mi se pare total nepotrivit si dezgustator sa trebuiasca sa inspir fumul de tigara in localul in care mananc. Si aici cred ca nu tine de a fi fumator sau nefumator, ci e vorba de educatie, de un anume bun simt individual, de un minim respect pe care ti-l porti tie si celor din jurul tau. Atunci cand savurezi o mancare trebuie sa te bucuri de ea cu toate simturile fara sa-i alterezi aroma si gustul, trebuie sa poti aprecia experienta in sine, maestria celui care a realizat acel preparat. Fumatul intr-un loc in care se mananca denota lipsa de respect la adresa mancarii, la adresa bucatarului, la adresa banilor pe care i-a cheltuit cineva pentru amenaja un spatiu destinat relaxarii”, concluzioneaza el.
"Cand mergi la restaurant, mergi ca sa fumezi sau ca sa mananci?" – Chef Paul Oppenkamp.
Bucatarul olandez Paul Oppenkamp a lucrat inainte pe cel mai mare iaht de lux – "The World", insa s-a hotarat sa se stabileasca in Bucuresti, unde a deschis unul din cele mai bune restaurante ale Capitalei: The Artist. Mic si extrem de cochet, localul s-a facut remarcat pe TripAdvisor, unde a ajuns pe locul 1 la recomandarile turistilor. Toti au numai cuvinte de lauda in ceea ce priveste mancarea, insa sunt deranjati de un singur lucru: fumul de tigara.
"Mancarea este de 5 stele, iar preturile sunt foarte modeste. Insa restaurantul este foarte mic si spatiul este impartit in doua zone: una pentru fumatori si alta pentru nefumatori. Din nefericire insa, am inhalat si noi fumul de tigara de la ceilalti“, a scris un utilizator de origine columbiana.
Chef Paul este constient ca fumul de tigara nu este unul din ingredientele cu care se lauda atunci cand isi serveste clientii si considera ca proprietarii de restaurante au nevoie de sustinere legala pentru interzicerea fumatului.
"Interzicerea fumatului este un subiect sensibil. In Romania, fumatul este un obicei si este destul de greu sa te impui fara o sustinere legala. De cele mai multe ori, fumatul este interpretat ca fiind parte integrata in mediul de socializare iar managementul unui restaurant cu o clientela in mare majoritate fumatoare, va opta pentru satisfacerea nevoilor clientelei lui majoritare. Daca fumatul in restaurante este interzis de lege, cum de altfel este impus in mai toate tarile Uniunii Europene, proprietarii de restaurante vor avea o sustinere legala pentru a implementa aceasta decizie."
"In afara faptului ca este considerat nociv pentru toti cei din jur, fumatul afecteaza cel mai mult mediul in care se mananca in primul rand pentru ca o experienta culinara include si mirosul pe care nu-l poti distinge daca te aflii intr-un nor de fum. Chiar daca stingi tigara, mirosul se impregneaza. In plus, este bine cunoscut si faptul ca gustul mancarii este mai fad pentru fumatori, de cele mai multe ori avand senzatia de nesarat si de aici tendinta de a manca mai sarat in comparatie cu nefumatorii”, explica Chef Paul.
Impotriva fumatului in restaurante, in calitate de consumator, este si Dragos Petrescu, proprietarul grupului City Grill, din care fac parte restaurantele Buongiorno, City Grill, City Cafe, Hanul Berarilor si Carul cu Bere. Cu toate acestea, ca proprietar, el considera ca, intr-un caz de eliminare definitiva a fumatului in restaurantele sale, si-ar pierde din clienti, asa ca vine cu o alta solutie pentru aceasta problema: "Cred ca nu ar trebui interzis total, insa cred trebuie delimitate functional in asa fel incat nefumatorii sa nu sufere", spune el.
Pe de alta parte, producatorii de tutun considera ca legislatia din prezent nu cea mai rea. "Impartirea spatiului in 50% pentru fumatori si 50% pentru nefumatori este o solutie rezonabila, nediscriminatorie, care tine cont de costurile micilor intreprinzatori si de drepturile nefumatorilor. Iinterzicerea totala a fumatului reprezinta o discriminare a fumatorilor fata de nefumatori si nu o solutie de acomodare", sustine Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
Interzicerea fumatului, impact negativ asupra afacerilor de restaurante si industriei tutunului?
Desi companiile din industria tutunului au pretins ca interzicerea fumatului in baruri si restaurante ar avea un impact negativ asupra afacerii si ar duce la scaderea vanzarilor şi a locurilor de munca, studiile facute de-a lungul timpului contrazic aceasta teorie.
Potrivit The Smoke Free Partnership, un parteneriat European ce isi doreste sa creeze o legislatie o implementare cu succes a politicilor contra fumatului in toate statele Europene, cercetari independente si de incredere privind impactul financiar al politicilor contra fumatului in sectorul alimentatiei publice si turismului aduc dovezi care contrazic pretentiile de ordin economic ale industriei tutunului.
O analiza facuta pe aproape 100 de studii, realizata inainte de 31 august 2002, in Canada, UK, SUA, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Spania si Hong Kong NU a reusit sa identifice un impact negativ dupa introducerea politicilor contra fumatului. Informatii mai recente asupra efectului interzicerii fumatului in New York, British Columbia, Irlanda, Norvegia sau Noua Zeelanda au aratat ca nu exista nici un impact negativ asupra economiei. In New York, de exemplu, la un an de la intrarea in vigoare a Legii Smoke-Free Air [Aer fara fum] din 2003 care interzicea fumatul in toate locurile de munca, veniturile comerciale la restaurante şi baruri au crescut cu 8,7%, forta de munca a inregistrat 10,600 noi locuri de munca, practic toate localurile respecta legea iar numarul de licente noi pentru bauturi spirtoase a crescut, toate acestea fiind semne care dovedesc faptul ca barurile şi restaurantele din orasul New York prospera.
Sursa: http://smokefreepartnership.org/
Despre fumat, in lume si in Europa
California - prima tara din lume care a interzis fumatul in restaurante si baruri.
Inca din anii 70, anumite state din America au incercat sa restrictioneze fumatul in baruri si restaurante, insa abia in anul 1998 un stat a reusit sa-l interzica in proportie de 100%. California a facut acest prim pas, iar 5 ani mai tarziu a fost urmata de New York, care, incepand cu luna martie 2003, a devenit al doilea stat american cu “aer fara fum”.
In 2013, la implinirea de 10 ani de la interzicerea fumatului in New York, primarul Michael Bloomberg a spus ca interzicerea fumatului in barurile si restaurantele din oras a fost unul din cele mai bune lucruri care i s-au intamplat New York-ului.
“Pe atunci, multa lume s-a opus legii si au incercat sa o opreasca. Au spus ca aceasta masura va distruge barurile si restaurantele din oras, la fel si turismul. Zece ani mai tarziu, putem sa ne uitam in spate si sa vedem ca de fapt a fost cel mai bun lucru pentru industrie. Din ce in ce mai multa lume a inceput sa iasa in oras, incurajati de faptul ca nu trebuie sa inhaleze fum”, a declarat el in conferinta de presa aniversara.
Harta Europei nefumatoare
In Europa, au fost luate masuri minore de restrictie impotriva fumatului prin anii 80, insa doar dupa ce California si New York-ul au interzis de tot fumatul, statele Europene au inceput sa ia in considerare aceasta idee. Acum, fumatul in baruri si restaurante este interzis aproape in toate statele. Codase sunt Romania, Cehia si Austria.
Hotararea Irlandei, din anul 2004, de a interzice total fumatul a luat prin surprindere o lume intreaga. Toate statele vecine se intrebau cum vor reusi irlandezii sa se opreasca din fumat in puburile lor colorate si pline de viata, in care lumea mergea acolo tocmai ca sa bea si sa fumeze. Surpriza a fost insa si mai mare cand au realizat ca irlandezii au acceptat aceasta masura a guvernului fara sa se opuna. Poate si pentru ca au gasit o noua placere in a fuma afara... Ministrul Sanatatii din acea perioada, Michael Martin, a remarcat ca interzicerea fumatului a dat nastere unui un nou tip de dating. Barbatii si femeile profitau de “pauza de tigara” ca sa cunoasca oameni noi.
Irlanda a fost urmarita indeaproape de Norvegia, care a facut aceeasi miscare indrazneata trei luni mai tarziu. Au urmat Italia, Malta si Suedia (2005), Marea Britanie si Turcia (2007). Lista tarilor in care nu poti fuma in baruri si restaurante a continuat sa creasca, unele permitand fumatul, insa sub conditii foarte stricte (spatii foarte bine delimitate, strict pentru fumat, in care nu se consuma mancare sau bautura): Estonia, Lituania si Finlanda, Letonia, Spania si Belgia. Ultima venita pe lista este Ungaria, care a interzis complet fumatul in in locurile in care se serveste mancare incepand cu luna ianuarie 2012.
In Romania, legislatie este slaba, interpretata dupa bunul plac si, de cele mai multe ori, nerespectata. Nefumatorii sunt marginalizati, proprietarilor le lipseste curajul de a schimba ceva, iar industria tutunului este extrem de puternica, tinand cont de faptul ca este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei.
“In acest spatiu, fumatul nu este interzis, dar noi (si corpul dumneavoastra) v-am fi recunoscatori daca totusi ati alege sa nu fumati aici. Decizia va apartine.”
Din fericire, exista si proprietari de restaurante care au curajul sa inoate impotriva curentului. In Cluj, restaurantele Nuka si Camino isi indeamna clientii sa nu fumeze, fara a le interzice acest lucru. Si functioneaza.
“Ideea ne-a venit cand am observat ca foarte multi clienti ar prefera sa stea in spatii de nefumatori, chiar daca erau fumatori. Ne spuneau chiar ei. Noi pe atunci aveam restaurantul alcatuit din trei sali si am ales ca 2 din ele sa fie pentru nefumatori. La vederea acelor mesaje, in 99% din cazuri fumatorii alegeau sa iasa afara sa fumeze sau sa se retraga la o masa din spatiul pentru fumatori, sa fumeze, apoi sa revina in spatiul pentru nefumatori”, ne-a povestit Gloria Moisa, proprietara restaurantului Camino din Cluj.
Ea este de acord cu interzicerea fumatului in restaurante si spera sa ajungem si noi din urma statele din vest, mai ales ca feedbackul pe care l-a primit ea de la clienti a fost unul foarte bun. Poate ca sunt reticienti la un inceput, insa la un moment dat oamenii se obisnuiesc cu ideea si chiar incep sa o aprecieze.
"Nu a fost cazul sa ne pierdem din clienti. Ba chiar am avut un feedback extraordinar, au inceput sa vina si cu copii. Pe termen lung, consider ca nu este nicio pierdere, ci doar un plus de civilizatie", a mai spus ea.
Initiativa ei a fost cu atat mai buna cu cat si Nuka, un alt restaurant din Cluj, a adoptat aceasta metoda si a pus biletele pe masa. Noi nu putem decat sa speram ca si alte restaurante, din toata tara, sa faca acelasi lucru.
In prezent, in Bucuresti, curaj au doar proprietarii de localuri mici, care au mult respect si pasiune pentru ceea ce fac. Vorbim de cateva cafenele (Origo, Camera din fata), ceainarii (Joie de Vivre, Infinitea) si bistro-uri mici, dar cochete (Rue du Pain, Lente, La placinte, Urbanesc).
Autor: Cristina Sauciuc, editor www.foodstory.ro