Ce face romanul cand nu are bani? Vinde un castel! Primaria Aradului renunta la o constructie din secolul al XIX-lea


Ultimul update: Miercuri 05 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Duminica 02 Februarie 2014 08:20
Categorie: Stiri Sociale

Un castel din secolul al XIX-lea, aflat in paragina, va fi scos la vanzare de primaria Aradului, care nu are bani sa-l reabiliteze.

Pe domeniul de 9 hectare a vanat si Regele Carol al II-lea, alaturi de nobilii austrieci, proprietari ai remarcabilei constructii. Vanzarea va avea loc intr-o licitatie publica, ce urmeaza sa fie anuntata de primarie. "Aici a fost buruiana pana la geamuri, am zis ca ma mananca serpii. Si au venit si au masurat cladirea in 2 zile - usi, geamuri, de-a roata, pivnita, tot", spune un administrator.

Timp de un secol, castelul a gazduit capete incoronate, boieri si ministri veniti din marile tari ale Occidentului. Placile de gresie inca poarta urmele de stantare ale fabricii din Viena de unde au fost aduse.

Si sera in forma de avion, construita din sticla curbata, i-a impresionat pe strainii care au vizitat proprietatea. "Cand au venit nemtii aici s-au dus direct la sticla aia curba si au luat o bucata si au zis ca acum se construieste o fabrica de sticla din asta curbata", a mai spus cel care are grija de obiectiv.

Regimul comunist a transformat castelul in CAP, apoi intr-o sectie a spitalului TBC. Iosif Hereport, localnic: "Dupa ce au venit la putere comunistii, au facut Gostat si iarna nu au avut ce sa bage pe foc si au bagat tot parchetul si mobilele si tot s-a prapadit".

Primaria a castigat castelul si domeniul in instanta, dar acum spune ca nu-si permite reabilitarea si administrarea.

Corina Draghici, purtator de cuvant Primaria Arad: "Necesita in jur de 2-3 milioane de euro pentru reabilitare".

Valoarea de patrimoniu a terenului si a imobilelor a fost evaluata la 650.000 de lei. Pretul de vanzare va fi, insa, mult mai mare, odata ce expertii imobiliari vor calcula valoarea de piata a castelului la data licitatiei.

VIDEO PROTVPLUS.RO