Castelele Bran si Peles, printre cele mai sigure cladiri din Romania in caz de incendiu. Cat au costat investitiile

Ultimul update: Sambata 21 Noiembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 18 Noiembrie 2015 19:24
Categorie: Social

Stim deja ca multe dintre institutiile si firmele private din Romania nu au autorizatie ISU de functionare. Exista insa si exemple bune. Castelul Bran de pilda, desi foarte vechi, este una dintre cele mai sigure cladiri in caz de incendiu.

S-au facut investitii, iar castelul a fost dotat conform normelor de siguranta in caz de incendiu. Pelesul si Teatrul de papusi din Sibiu sunt si ele pe lista de locuri publice sigure.

Avand in vedere importanta istorica a monumentului, Castelul Peles e "vizitat" de 4-5 ori pe an de pompieri. Mai cu seama ca unii dintre oaspeti sunt persoane foarte importante. La fel se intampla si in cazul Castelului Bran.

Din constructie, Castelul Bran contine foarte mult lemn vechi si uscat, asa ca administratorii nu si-au permis nici un fel de concesie cand a venit vorba de stingerea si prevenirea incendiilor. Pana la urma pe aceste holuri se invart anual in jur de 600 de mii de vizitatori.

Din cauza vechimii, Castelul Bran nu se supune legii care impune autorizatia de functionare in caz de incendiu. Cu toate acestea, intregul sistem de alarmare din interior a fost schimbat in 2009 - cand monumentul a trecut in administrare privata. Inauntru exista peste 60 de senzori - mult peste norma impusa de reglementarile PSI. Fiecare senzor indica locul in care a izbucnit focul.

Patronii de cluburi si restaurante, obligati sa obtina aviz ISU pana in ianuarie 2016. Ce trebuie sa faca pana atunci

In plus, exista cate un extinctor in fiecare incapere.

Titu Stoian, directorul administrativ al Castelului Bran: “De pilda aici suntem in camera costumelor si am considerat ca nu strica sa avem un extinctor special, adica separat."

Alexandru Priscu, directorul Castelului Bran: "Noi spunem ca a fost una dintre cele mai bune investitii, daca imi aduc bine aminte costurile s-au ridicat undeva la 30 de mii de euro."

Printre cele mai sigure sali de spectacole in caz de incendiu din tara se numara salile teatrului de papusi "Gong" din Sibiu. Institutia a investit 60 de mii de lei in dotari conform standardelor impuse.

Adrian Tibu, manager Teatrul Gong Sibiu: "Cladirea care gazduieste anual peste 300 de evenimente este echipata cu sistem de alarmare incendiu, detectoare pentru fum in toate spatiile teatrului, dar si 32 de extintoare, 17 hidranti cu furtun conectati la apa curenta precum si sprinkele cu apa in depozit si in subsolul teatrului."

Fiecare sala are o capacitate de 180 de locuri si 4 iesiri marcate cu semne luminoase care functioneaza si in caz de pana de curent.

"Cladirea este dotata cu un sistem de ventilatie pentru extragerea fumului in caz de incendiu, acesta este extras in curtea interioara a teatrului astfel sa asiguram siguranta publicului spectator."

Teatrul Gong ofera consultatie gratuita institutiilor care vor sa intocmeasca un dosar pentru a obtine autorizatia ISU de functionare. Vinerea trecuta Casa de Cultura a Sindicatelor - cea mai mare sala de spectacole din Sibiu - a fost inchisa de inspectorii ISU.

Iesiri blocate, extinctoare lipsa si elemente usor inflamabile. Descoperiri ingrijoratoare ale ISU in bisericile din tara

Iesiri blocate, extinctoare lipsa si elemente usor inflamabile. Descoperiri ingrijoratoare ale ISU in bisericile din tara

ziua olteniei, zaibar, praz,

Primul an când e celebrată Ziua Olteniei cu praz, zaibăr şi umor

Ziua Poeziei, sărbătorită în cafenelele din țară. Plata făcută în versuri pentru consumație

Elevii nu ştiu ce vor face la terminarea şcolii. Un consilier vocaţional la 1.200 de copii

Peştele, căutat de români doar în post. Prejudecăţile din cauza cărora e evitat

Companiile oferă chiar şi masaj la lucru ca să găsească angajaţi. "Vor să ne corupă"

Locurile unde părinții își pot lăsa copiii când sunt școli închise în București

Salvați Copiii, spital, copii, ajutor

Salvați Copiii dotează și în acest an secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești

Șeful CFR Călători a fost schimbat, după scandalul de marți. Cine e Leon Bărbulescu

Rex, câinele care a păzit 13 ani sediul ISU Botoșani, operat cu ajutorul pompierilor

Lege contra samsarilor din piețe. Vânzătorii trebuie să pună etichete cu detalii

Românii, mai fericiți decât erau în 2012. Suntem pe 52 în topul global

Campanie de donare de sânge a Bisericii, la Alba Iulia. ”Dumnezeu spune să-ți iubești aproapele”