Iesiri blocate, extinctoare lipsa si elemente usor inflamabile. Descoperiri ingrijoratoare ale ISU in bisericile din tara
Dupa sirul de controale in cluburile din intreaga tara, cei de la ISU inspecteaza acum si lacasurile de cult. Iar rezultatele sunt ingrijoratoare.
La Constanta, de exemplu, zeci de biserici si manastiri nu respecta masurile de protectie impotriva incendiilor. In plus, nimeni nu a stabilit vreodata cate persoane au voie sa stea la rugaciune, pentru a putea fi evacuate in siguranta, in cazul unui incident. In mod normal, sute de oameni se inghesuie cu lumanarile aprinse in maini.
58 de biserici si 4 manastiri ortodoxe, o geamie si doua biserici catolice au fost verificate pana acum de pompierii din judetul Constanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Principala neregula constatata de pompierii de la ISU a fost lipsa avizului de securitate la incendiu. De asemenea, foarte multe dintre biserici nu au exctinctoare, nu au hidranti si nici panou de securitate la incendiu.
Mai mult decat atat, cele mai multe au in interior foarte multe elemente usor inflamabile, cum ar fi catapeteasma din lemn neignifugat, crucile sau chiar podeaua. Toate pot lua foc in orice moment.
Intr-un caz, pompierii au descoperit ca usile de la intrare nu se deschideau spre exterior, iar iesirea de urgenta, de fapt usa pe care intra preotii prin spatele altarului, era blocata.
Eugen Tanasescu preot: "A fost prevazuta in proiect, numai ca singura scapare era ca se deschidea pe dinauntru la exterior. Avem doua usi care se deschid pe exterior, acum lucram sa o modificam si pe aceasta."
Pompierii sustin ca multe dintre biserici sunt inca in constructie si nu au nevoie de autorizatie. Lucrurile se complica insa atunci cand, nerabdatori, enoriasii cer ca si in aceasta situatie sa se oficieze slujbe.
Anca Chirita ofiter de presa ISU Dobrogea: "Au fost identificate 232 de deficiente, aplicandu-se 221 de sanctiuni, respectiv doua amenzi si 119 avertismente."
Este bine de stiut ca, desi canoanele religioase nu permit intrarea femeilor in altar decat in cazuri exceptionale, cum ar fi sfintirea bisericii, in situatii de criza regulile nu se mai respecta. Mai ales ca, in multe biserici, usa din altar este, de fapt, iesirea de urgenta.
Reporter: "In caz de pericol, femeile au voie sa fuga prin altar?"
Eugen Tanasescu preot: "Da, evident, randuiala canonica se refera doar la cultul in sine, nu la situatiile de urgenta, situatiile de urgenta sunt situatii exceptionale."
Preotii parohi in ale caror biserici au fost descoperite nereguli au la dispozitie 30 de zile pentru a remedia problemele. Apoi, vor fi controlati din nou.