Care sunt cele mai căutate universități. Numărul facultăților scade de la an la an
Multe universități din țară și-au ocupat aproape toate locurile de la buget din vară, iar acolo unde cererea a fost mare, le-au suplimentat.
În același timp, sunt centre universitare care încă mai așteaptă studenți și se bazează pe sesiunea de admitere din această lună. Taxele de studiu au rămas neschimbate în unele locuri, dar sunt și facultăți care le-au mărit.
Universitatea din Bucuresti, cea mai mare din țară, are în acest moment 8.000 de locuri libere. Cele mai multe la Sociologie, Geografie și Drept.
În schimb, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București s-au ocupat toate locurile la Medicină Veterinară la buget.
Prof. univ. dr. Mihalache Mircea, prorector al USAMV București: ”Diferite programe de studii, cum ar fi Agricultura, Horticultura, Facultatea de Biotehnologii - nu mai au locuri disponibile la buget, dar candidații pot opta pentru locurile cu taxă la aceste facultăți”.
Cerere mare a fost la toate facultățile de informatică. Astfel, de exemplu Universitatea Politehnica din București a suplimentat numărul de locuri cu câteva sute, pentru admiterea din toamnă.
De la 600 de facultăți în 2011, au mai rămas 550
Politehnica mai are peste o mie de locuri cu taxă la Inginerie Medicală, Energetică, Inginerie Electrică, Robotică ori Chimie.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București: ”Aș minți să spun că există vreun domeniu care nu are căutare în acest moment. Există solicitări din toate domeniile, de la chimie, la știinte biotehnice, nu doar calculatoare sau inginerie medicală sau electronică”.
Și la Universitatea Politehnica din Timisoara, cei mai mulți studenți au mers la Automatică și Calculatoare.
Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timișoara: ”Am ocupat mai multe locuri în vară, am avut o admitere cam ca și în perioada prepandemică. Au mai rămas locuri la Chimie Industriala și Ingineria Mediului, la Facultatea de Mecanică, la zona de energetică, de exemplu”.
Toate universitățile din țară, cu mici excepții, organizează sesiune de admitere în septembrie.
An de an, numărul facultăților de la noi este în scădere. Dacă în 2011, de exemplu, erau înregistrate peste 600 de facultăți, anul trecut erau 550.