Începe goana studenților după locuri în cămin și chirii. La cât ajung în marile orașe
Se apropie toamna, iar studenții din marile centre universitare își caută un loc în cămin. Însă în cazul celor mai multe facultăți, camerele disponibile sunt mai puține decât cererile, astfel că tinerii care nu primesc aprobare, se mută cu chirie.
Ca să poată plăti, stau mai mulți într-un apartament și împart cheltuielile.
Clujul, unul dintre cele mai importante centre universitare din țară, are și printre cele mai mari chirii.
Ioana a venit din Maramureş pentru o şcoală postliceală de asistenţi sanitari. Ea va împărţi cu trei persoane chiria de 600 de euro a unui apartament cu patru camere.
Ioana Chindriș, studentă: "Am încercat să stau și singură, dar nu am reușit prea mult. Așa stând mai multe persoane este puțin mai acceptabil. Mai cotizează și părinții puțin și îmi vin în ajutor."
În Cluj-Napoca, numărul studenților este mult mai mare față de locurile din cămine. Spre exemplu, la Universitatea Babeș Bolyai sunt aproximativ 49 mii de studenți și de șapte ori mai puține locuri în cămin. Iar Universitatea Tehnică are pentru cei 19 mii de studenți doar 5.600 de locuri.
Paula, studentă: ,,Era mult mai ok pentru mine să stau în chirie în cămin pentru că e mult mai ieftin, mult mai ieftin în comparație cu chiria. Este ok. Gălăgie uneori, dar în general este chiar în regulă."
Cresc chiriile și în Capitală
În Bucureşti, tinerii vor plăti mai mult din toamnă pentru un loc în cămin, din cauza majorării tarifelor la gaz şi curent.
Pentru o cameră de cămin din campusul Regie, până anul acesta, studenţii plăteau 250 de lei.
Gabriel Petrea, director general adjunct al Universităţii Politehnice din Bucureşti: "Avem peste 13 mii locuri de cazare, practic în ultimii 4 ani de zile am luat decizia de a caza toţi studenţii de anul 1 urmând că locurile libere să le repartizăm pentru anul 2 3 şi 4, rămân câţiva stud pe dinafara dar şi aceştia dacă au răbdare după procesul de cazare reuşesc să mai găsească locuri libere."
O garsonieră poate fi închiriată cu 170 de euro în cartierul Militari, de exemplu, în timp ce în centrul Capitalei, la Universitate, ajunge la 300 de euro.
Cum sunt chiriile la Iași
În cele cinci universități de stat din Iași sunt înscriși peste 54 de mii de studenți care au la dispoziție 15 mii de locuri de cazare în cămine. Momentan, universitățile nu au stabilit dacă vor mări tarifele. Anul trecut, de exemplu, o cameră costa între 160 și 650 de lei.
La Universitatea de Științe "Ion Ionescu de la Brad" studenţii se înscriu în aceste zile pentru a obține un loc în cămin.
Vasile Stoleru, prorector USV Iași: "Facem o pre-cazare online pentru toți studenții de la toate facultățile, cazare pe care o facem în funcție de performanțele academice și de criteriile sociale. în această perioadă se fac lucrări de curățenie".
Alexandru, student: "Este bine, avem destul spațiu, dotările sunt acceptabile, avem baie în cameră, câte 2 bucătării pe palier și spălătorii în fiecare cămin. Acum fiind și situația asta economică, chiriile sunt destul de mari, au crescut și facturile pentru întreținere."
La Timişoara, Universitatea de Vest are locuri în cămin doar pentru jumătate din cei 5000 de studenți care vor o cameră. Restul caută o locuinţă în oră.
Sorin Blejan - manager agenție imobiliară: "Colegii de la chirii în ultimele două săptămâni au cam cu 50% mai multe cereri, mai multe telefoane pentru vizionări. În general, studenții cresc cererea. În luna septembrie, vin tot mai mulți studenți, iar pe măsură ce apartamentele se închiriază și oferta scade, prețul va crește probabil cu 5-10%. Prețurile încep undeva la 250 de euro".
Studenții care se încadrează la categoria caz social au prioritate la cazarea în cămin.