Camera adopta o propunere legislativa privind introducerea tichetelor de masa in format electronic

Dată publicare: 15-10-2013 18:20
Dată actualizare: 18-10-2013 06:47


Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 252 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 41 abtineri, propunerea legislativa privind introducerea tichetelor de masa in format electronic.

Initiatorii acestui proiect sunt parlamentarii Florin Iordache, Bogdan Ciuca, Marian Neacsu, Gabriel Vlase, Aurel Vladoiu, Ion Chelaru.

Potrivit proiectului, tichetele de masa emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere in numerar, sunt folosite numai pentru cumpararea produselor alimentare, fara tutun sau alcool. Unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic sau de hartie sunt obligate sa deschida conturi sau subconturi de plati distincte, prin care se vor derula sumele reprezentand incasarile si platile aferente valorii nominale a tichetelor de masa, astfel incat sa permita o evidenta clara a sumelor utilizate in temeiul contractelor incheiate cu angajatorii si unitatile de alimentatie publica, magazine alimentare, cantinele restaurant si bufetele.

In termen de trei luni, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor vor elabora normele de aplicare a legii, se mai prevede in textul legislativ.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat ca tichetele de masa in format electronic permit cumparatorului sa plateasca exact valoarea din magazin, fara sa fie obligat sa cumpere si altceva. "Cumparatorul va plati xact valoarea din magazin. Spre exemplu, daca valoarea tichetului de masa este de 10 lei, iar el cumara de 7 lei, i se ofereau alte produse pentru a ajunge la valoarea de 10 lei. Deci, diferenta de bani ramane pe card", a explicat Iordache.

El a mai spus ca legea permite un termen de trei luni pana la intrarea in vigoare a tichetelor de masa electronice, cei care doresc putand opta si pentru tichete in format de hartie.

Iordache a mai spus ca magazinele vor trebui sa fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masa electronice.

Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect. Senatul, prima camera sesizata, respinsese proiectul.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO