Bugetarii vor primi cu 15,5% mai putini bani!

29-08-2009 00:00


Incepand de sambata, ne-am lamurit: timp de 3 luni, bugetarii vor primi cu 15,5% mai putini bani. Ce inseamna asta? Echivalentul a 10 zile fara plata.


Reducerea cheltuielilor salariale este prevazuta in Ordonanta de rectificare a bugetului, aprobata de Guvern. Ca sa le dea un exemplu angajatilor de rand, ministrii cabinetului Boc au acceptat si ei de buna voie o reducere a lefurilor cu 20%, timp de 4 luni.

Cele 10 zile neplatite pentru bugetari sunt incluse in noua forma a bugetului. Mai exact, institutiile bugetare vor primi cu 15,5% mai putini bani pentru salarii in urmatoarele 3 luni. Nici daca ar vrea, directorii nu ar avea de unde sa plateasca salariile intregi, ci trebuie sa gaseasca o cale de a le reduce cu suma respectiva.

Propunerea de trimitere fortata in concediu fara plata a salariatilor a fost contestata si de sindicate si de juristi, pentru ca ea incalca legislatia actuala, mai exact Codul Muncii.

Ministrul Finantelor a anuntat, insa, sambata ca a gasit o solutie legala: nu mai vorbim de concediu fara plata, ci de zile libere sau de reducerea programului de lucru.

Tags: salarii,

VIDEO PROTVPLUS.RO