Beneficiile pepenelui verde cu miez galben

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Luni 21 August 2017 19:44
Categorie: Social

Aţi mâncat vreodată pepene verde cu miez galben? Este un soi îndrăzneţ cu care mulţi agricultori din judeţul Ialomiţa vor să îşi facă loc pe o piaţă în care concurenţa nu e de neglijat.

Ei s-au asociat şi îl vând deocamdată, în hipermarketuri, unde costă cu 50 la sută mai mult decât pepenele obişnuit. Cel cu miez galben este recomandat diabeticilor pentru că nu conţine la fel de mult zahăr ca cel roşu.

Într-un hipermarket din Bucureşti, clienţii sunt invitaţi la degustare. Nu sunt greu de convins: culoarea galbenă a miezului le stârneşte curiozitatea

Nutriţioniştii confirmă: pepenele cu miez galben este mai puţin dulce pentru că nu conţine atât de mult zahăr ca cel roşu şi tocmai de aceea este recomandat diabeticilor. Mai are şi alte calităţi:

Cristina Bălănescu, medic: "Conţinut foarte crescut în pectine care este un foarte bun pansament gastric. Conţinut crescut în unele substanţe de genul lecitinelor care înseamnă un bun tonic cerebral"

Un kilogram de pepene cu miez galben este 1,29 de lei, în medie cu 50 la sută mai mare decât cel roşu.

 Mircea Isvoranu, reprezentant hipermarket: "Lumea care l-a cumpărat l-a recumparat ceea ce nouă ne spune că există interes pentru aşa ceva, pentru diversitate."

După discuţiile cu reprezentanţii unui hipermarket, câţiva cultivatori din judeţul Ialomiţa au profitat de curiozitatea românului şi au decis să îi ofere şi altceva pe lângă pepenele cu miez roşu.

Au cumpărat seminţe din Bulgaria şi s-au pus pe treabă. Costurile unui hectar cu acest soi de pepene cu miez galben cresc cu minimum 30 la sută, producţia scade însă şi cu 20 de tone faţă de pepenele clasic. Agricultorii spun că există şi un avantaj.

Nicolae Paraschiv, producător pepeni: "Miezul galben, sămânţa este accesibilă pentru toată lumea."

Andrei este unul dintre cultivatorii care au pariat pe soiurile mai rare de pepeni. Are 29 de ani, a lucrat 5 ani în corporaţie, în Bucureşti, dar a lăsat totul în urmă pentru a face agricultură într-o comună de lângă Slobozia. Cultivă pepeni pe 20 de hectare, iar printre soiurile cultivate se află şi pepenele roşu, fără samburi. Preţul unui kilogram în hipermarket este 1,29 de lei

Andrei îşi vinde pepenii în patru lanţuri de magazine. L-au ajutat soiurile îndrăzneţe care l-au scos din anonimat dar şi faptul că s-a asociat cu alţi producători agricoli. L-a obligat concurenţă din comună Gheorghe Doja, a cărei faima se apropie de cea a localităţii Dăbuleni.

Îin comună Gheorghe Doja sunt cu acte în regulă 900 de producători agricoli care cultivă pepeni. Exploatează împreună o mie de hectare. S-au unit în trei cooperative agricole. Cei care au refuzat să se asocieze, îşi vând pepenii în continuare pe marginea drumului.

Cât de mult îi place românului pepenele, o arată importurile care s-au triplat ca valoare faţă de 2010 şi au ajuns la 10 milioane de euro. Poate şi pentru că producţia internă a scăzut cu două sute de mii de tone, în aceeaşi perioadă.

Sfaturile comerciantilor pentru a alege cel mai dulce pepene: bateti cu degetul in el, taiati-i codita si nu ii faceti dop
Sfaturile comerciantilor pentru a alege cel mai dulce pepene: bateti cu degetul in el, taiati-i codita si nu ii faceti dop
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%