De ce este bine sa lasam copiii sa bea apa dintr-un izvor si sa manance un fruct nespalat. Rolul esential al bacteriilor
Exista o regula in psihologie conform careia orice schimbare serioasa din viata noastra are nevoie de o perioada de trei luni. 100 de zile mai, precis. Se aplica in toate directiile, inclusiv in modificarea radicala a alimentatiei.
De la nastere si pana la 24 de ani, atat ii ia zonei prefrontale din creier sa ajunga la maturitate. Se numeste creierul social, ne ajuta sa comunicam si sa luam decizii.
Margareta Cosuba, medic primar neuolog: "Numarul de neuroni e maxim inainte de pubertate in zona prefrontala si in timpul pubertatii, stimulat si hormonal si evolutiv, incep sa se aranjeze lucrurile si sa se structureze. Deci ce nu folosesti se duce. El isi face asa o ajustare, ca si cum tunzi un copac. Ramurile care nu imi trebuie, le taiem. El si le taie singur."
In prima parte a vietii, copiii sunt indemnati sa invete din toate astfel incat creierul in formare sa nu isi taie din ramuri. Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul imunitar. Copilul vine pe lume steril. Din aer, din apa, de pe pielea mamei incepe sa se colonizeze cu bacterii. Sunt prietenele noastre de cand existam pe pamant.
Veronica Lazar, profesor biologie: "S-au adaptat la viata in organismul nostru si sunt tolerate aici pentru ca organismal are beneficii de pe urma lor. Ele beneficiaza de hrana si de protectie, noi beneficiem de aceasta stimulare normala a sistemului imunitar."
Toate aceste bacterii participa in primii ani de viata la imunoreglare, procesul corect in copilarie va fereste de boli autoimune si alergii.
Veronica Lazar, profesor biologie: "Asta inseamna ca stimuleaza anumite celule ale sistemului imunitar, unele cu efect proinflamator, altele cu efect antiinflamator. Daca sunt echilibrate e bine, omul este sanatos."
De aceea copilul si adultul trebuie sa se murdareasca. Cel mic are nevoie sa mearga in natura, sa bea apa dintr-un izvor, sa manance un fruct nespalat sau frunze comestibile nespalate.
Un ajutor imunitar vine surprinzator de la animalele de casa. Toate aceste contacte cu microorganisme sunt destabilizate in special in copilarie de aparate care filtreaza aerul, de dezinfectante pentru piele, de antibiotice luate fara logica.
Medicamentele, spre exemplu, distrug si bacteriile generatoare de boli, dar si pe cele care ne fac sistemul imunitar destept, asemenea creierului uman expus la informatii.
Stefan Lazar, medic primar boli infectioase: "Cand am inventat antibioticele am considerat ca devenim asa un fel de stapani. Niciodata oamenii cand le-au folosit nu s-au gandit ca aceste bacterii au cateva miliarde de ani de evolutie inaintea noastra.
Si ca fara ele, cele bune, suntem in fata mediului asemenea unui nou-nascut."
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, natura, caine, bacterii, alimentatie, antibiotice, csid,
Dată publicare:
22-07-2016 08:58