Va place grepfrutul? Iata care sunt cazurile cand NU trebuie sa consumati acest fruct
In general, lumea stie ca nu este o idee tocmai buna sa combine alcoolul cu tratamentele medicamentoase. Indiferent de natura lor.
Pe de alta parte, prea putini dintre noi sunt constienti ca si alimentele pe care le aleg pot interactiona cu substantele din pastile.
Venim astazi cu cel mai puternic exemplu. Grepfrutul, o excelenta sursa de antioxidanti si vitamina C, in mod obisnuit. In schimb, daca racelile de sezon ne afecteaza, trebuie exclus de pe lista de cumparaturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se suprapune negativ pana si cu un banal paracetamol. De fapt, intr-o astfel de conjunctura, se afla pe aceeasi treapta de toxicitate cu alcoolul.
Andreea Matei face parte din categoria - destul rara - a pacientilor alergici la fructe. Pentru cei mai multi dintre noi, o salata care contine si fructe, in special dimineata, inseamna eliberare lenta de glucoza in organinism. Activitatea cerebrala e sustinuta optim.
De asemenea, literatura de specialitate arata o scadere semnificativa a nivelului colesterolului rau la persoanele care consuma un grapefruit pe zi. De aceea, il regasim pe lista mondiala a alimentelor care reduc incidenta bolilor de inima.
Va sugerem o reteta. Tot ce avem nevoie este salata verde, grapefruit, mandarina si fructe deshidratate. Noi am folosit curmale, seminte de dovleac. Singurul lucru dulce din toata salata e un dresing facut cu miere si brinza de capra. Dulceata mierii taie un pic din amareala grepfruitului, se contrabalenseza bine.
Gustul merita. Totusi...exista o mica mare problema.
Scade colesterolul rau si contine antioxidanti, dar cu toate acestea TOATE spitalele din Europe de vest il interzic. Ce e rau cu acest fruct?
Incercam sa aflam raspunsul la... facultatea de farmacie.
Conf. dr. farm Cornel Chirita: "Anumite substante continute de sucul de grepfrut inhiba activitatea enzimelor hepatier, ne reintoarcem la ficat, enzimele care biotransforma anumite medicamante astfel la un consum de 500 de militri.
Exista un risc de supradozare, adica pacientul ia in continuare doza pe care i-a prescris-o medicul, dar in sange ramane o cantitate mai mare de substanta netransformata de ficat si acesta substanta netransformata de ficat poate sa produca efecte exagerate, supradozare.
In mare pericol se afla pacientii care fac tratament cu anti-coagulante. Riscul este o hemoragie masiva. In cazul suferinzilor de diabet, tratati pe cale orala, se poate ajunge chiar la coma hipoglicemica.
Exista date care arata ca banalul grepfrut ori chiar sucul acestuia pot interactiona cu mai bine de 200 de clase de medicamente cu indice terapeutic mic.
Daca luati orice fel de tratament - iar aici, includem si automedicatia...de sezon, pentru raceli sau gripe - feriti-va sa consumati acest fruct.
La fel de intelept este, in caz ca luati medicamente, sa evitati ceaiul de sunatoare. Are un efectul opus grepfrutului, dar la fel de nociv.
Conf. dr. farm Cornel Chirita: "Ceaiul de sunatoare induce activitatea enzimelor, le grabeste, le mareste activitatea, astfel incit medicamentele vor fi metabolizate mai rapid, adica efectul lor va scadea. Pacientul administeaza aceeasi doza de medicamente, insa e ineficient."
In concluzie, da, consumati ceaiuri si fructe bogate in Vitamina C doar daca nu urmati un tratament....