Avertizoare de cutremur in toate liceele cu risc seismic!

11-01-2010 00:00


Iar de-aici o adevarata controversa. Seismologii sunt sceptici: dispozitivele vor suna cu putin inainte de miscarea pamantului, iar alarma poate provoca un pericol mai mare, deoarece copiii se vor imbulzi din clase, pe scari.

Importatorii raspund insa ca inventia poate salva vieti: ofera cateva zeci de secunde pretioase si opreste alimentarea cu gaze. Primul aparat a fost montat pentru testare la Colegiul Dimitrie Cantemir.

Importatorii sustin ca aparatul "citeste" trepidatiile de la tramvai sau pickamer, dar da alarma doar la seisme majore - cu o magnitudine de peste 4 pe scara Richter. Speculeaza timpul dintre unda primara a cutremurului si cea secundara, adica cea distructiva, care se propaga mai incet ca prima.

Insuficient si periculos, spun specialistii in fizica a Pamantului: elevii se pot adaposti sub banci, asa cum prevad masurile pentru o astfel de situatie, insa alarma va crea panica in institutie. Profesorii vor considera ca au timp sa-i evacueze pe scolari si ii vor trimite exact unde e mai rau: pe scari.

Daca se dumiresc edilii ca e bun, sistemul ar putea fi extins si la "Mihai Viteazul", Scoala Centrala si "George Enescu". Trei dintre cele aproape 20 de institutii cu probleme.

Tags: cutremure,

VIDEO PROTVPLUS.RO