Atentie soferi! Vom avea permise auto noi, cu coduri de restrictie!


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 12:23
Data publicarii: Luni 22 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Potrivit unor reglementari, orice modificare a starii de sanatate a soferilor va figura in carnetul de sofer sub forma unui cod de cifre. Aceste acte inteligente vor aparea pe piata in cel mult sase luni.

Cine va fi prins de politie ca incalca reglementarea va primi o amenda destul de consistenta.

In functie de starea de sanatate se poate interzice depasirea unei anumite viteze sau luarea de pasageri in masina.

Toate aceste reglementari, precum si modificarile aduse masinii in cazul in care soferul are un handicap au rubrici speciale pe noul model de permis de conducere care il va inlocui, treptat, pe cel vechi.

Viitoarele premise auto vor contine si restrictionari cu privire la calatoria in timpul zilei: o ora dupa rasaritul soarelui si o ora dupa apus, sau restrictionari cu privire la numarul de kilometri care trebuie facuti intr-o zi.

Noul permis isi va schimba si infatisarea: va fi un card de plastic colorat in albastru si galben, va contine cateva rubrici noi si va avea incorporat un microcip de identificare.

Card conform standardelor europene va fi eliberat cel mai devreme in noiembrie 2008 si cel mai tarziu in martie 2009. Din 2012 pe intreg teritoriul UE va exista un singur model de permis, insa restrictiile vor intra in vigoare din ianuarie 2009.

O alta noutate este introducerea de noi categorii pentru scutere si motocicletele de mici dimensiuni. Toti cei care vor sa mearga cu scuterul trebuie sa aiba peste 16 ani si va trebui sa obtina un permis de tip AM, insa cine detine permis pentru categoria B nu trebuie sa aiba permis separat pentru categoria AM.

Tot din 2012 validitatea unui permis nu va fi mai mare de zece ani, iar pentru soferii profesionisti perioada se micsoreaza la cinci ani.

Din ianuarie 2009, o persoana va putea detine doar un permis emis in tara de resedinta. Cei care isi vor stabili resedinta in alt stat membru, dupa doi ani vor putea aplica pentru un permis. Permisul vechi va ramane la politie in noua tara de resedinta si va fi returnat autoritatilor emitente.

Soferii incepatori, pericol in trafic
Uite rovinieta, nu e rovinieta. Test de rezistenta pentru soferi
Autoturismele second-hand, la mare cautare in Cluj
VIDEO PROTVPLUS.RO