Ata nesterila a ajuns in 150 de spitale. 60.000 de pacienti, in pericol

Dată publicare: 06-10-2008 00:00
Dată actualizare: 01-11-2012 17:52


Firma care a importat ata nesterila din China spune ca mai mult de jumatate din cantitatea livrata a fost deja folosita in operatii.


Asta inseamna ca aproape 60.000 de bolnavi ar putea fi in pericol.

In Romania, au fost importate, din august 2007, 10.000 de cutii cu ata chirurgicala din China. Este vorba de trei loturi, despre care s-a aflat ca nu sunt sterile. Acestea au fost livrate in 150 de spitale de urgenta, orasenesti si in maternitati din tara.

Loturile au fost distruibuite pana cand a aparut problema de la Calinesti. Parerea mea este ca s-a folosit ata fara a aparea orice problema in 60 din cazuri
Robertina Margineanu, Dir. Marketing Firma Importatoare
Peste 5000 de cutii s-au folosit in salile de operatie. O singura cutie contine 12 plicuri cu fire de sutura resorbabile. Asta inseamna ca 60.000 de pacienti ar putea fi in pericol. Restul cutiilor cu ata au fost returnate importatorului, care le va distruge.

O singura cutie cu ata chirurgicala adusa din China costa sapte lei. E de inteles de ce spitalele au cumparat asa ceva, pentru ca cea mai buna ata costa de zece ori mai mult. Inca din vara lui 2007, patru spitale din judetul Arges au fost aprovizionate cu 3000 de cutii de ata chirurgicala din China.

Dupa un an, atunci cand s-a decis retragerea firelor contaminate, stocul in doua unitati medicale era epuizat. Asta inseamna ca, doar in Arges, este posibil ca 30.000 de pacienti sa fi fost cusuti cu fire nesterile. Alti 30.000 au fost operati in clinici si maternitati din toata tara, unde se banuieste ca s-a folosit ata chinezeasca.

Scandalul a pornit dupa ce o tanara a murit la un spital din Arges, in urma unei operatii de cezariana. Se pare ca a fost cususta cu fire contaminate aduse din China.

Atat producatorul firelor chirurgicale din China, cat si firma importatoare de la noi au trimis probe la analiza in laboratoare din Anglia si Germania.

Scandalul pe marginea produselor chinezesti de o calitate indoielnica a izbucnit in toata Europa. Dulciuri fabricate din lapte praf contaminat cu melemina au fost scoase de la vanzare din magazinele din Germania, Austria, Olanda si Belgia.


VIDEO PROTVPLUS.RO