Analize gratuite pentru depistarea cancerului, de anul viitor

Ultima actualizare: 06-10-2012 19:40

Dupa modelul analizelor gratuite de sange, care le arata medicilor cat de sanatosi suntem, de anul viitor suntem rechemati la cabinete. Vom face, tot fara plata, investigatii pentru depistarea cancerului de san, col uterin si colon.

Programul, existent deja in toata Europa, care intra la noi in dezbatere publica, s-a nascut dupa statistici alarmante.

Suntem pe primele locuri in Uninea Europeana la numarul de bolnavi cu cancer la san si col uterin. In plus, suntem si pe locul trei, la numarul bolnavilor care au cancer colorectal. Iar multi ajung la medic in stadii avansate de boala, cand nici interventia chirurgicala nu mai poate fi facuta.

Astfel, in 2009 erau peste 8.500 de femei cu cancer la san si peste 3.000 de decese. Peste 4.400 sunt in tratament pentru cancer de col uterin, iar 1.700 au murit din cauza bolii. Mai mult de 6.000 de femei si barbati au cancer la colon sau rect.

Din pacate, 60% dintre cei care au cancer, ajung la medic cand nu mai este nimic de facut. Extrem de important de stiut: cancerul poate fi vindecat, daca este depistat devreme. Daca nu, sansele de supravietuire scad cu 20-30%.

Programul de depistare tocmai asta isi propune: sa puna diagnostice din timp. In plus, este mult mai ieftin sa previi decat sa tratezi, spun medicii.

O investigatie poate costa aproximativ 100 euro. Tratamentul unui bolnav de cancer costa de 30 de ori mai mult.

Cel mai probabil aceste investigatii vor fi facute pentru grupuri tinta. Astfel, toate femeile peste 25 de ani care sunt active sexual vor fi indemnate sa faca testul Babes Papanicolau.

Mamografia va fi indicata doamnelor trecute de 40 de ani iar colonoscopia, atat femeilor cat si barbatilor, dupa 30 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!