Actorul Marius Vizante cere deschiderea sălilor de spectacol: ”Cultura este ultima roată a căruței?”

×
Codul embed a fost copiat

Actorul Marius Vizante a lansat o campanie de sensibilizare a tuturor politicienilor, inclusiv a președintelui Klaus Iohannis, cu privire la situația artiștilor independenți, care sunt afectați financiar din cauza restricțiilor cauzate de pandemie.

El a lansat o acțiune de strângere de semnături pe internet, printr-o scrisoare deschisă care se numește ”Avem dreptul la cultură - deschideți sălile de spectacol”.

Vizante cere deschiderea sălilor de spectacol în România, atrăgând atenția că, în rândul artiștilor de orice fel - actori, muzicieni, dansatori, etc - ”există senzația” că Guvernul aplică în prezent ”dubla măsură”, deoarece, deși teatrele și cinematografele sunt închise, accesul este liber în biserici, mall-uri sau sălile de jocuri mecanice.

”Trebuie să mărturisesc că există această senzație, a unei duble măsuri, aică sunt alte locuri cu aglomerări umane care sunt deschise, funcționează. Știu și eu, de la lăcașurile de cult, incintele de jocuri de noroc, mijloacele de transport în comun și așa mai departe. Deci sunt locuri închise care funcționează în mod legal.

Iar când spunem actori trebuie să ne referim la toți actorii participanți la spectacol, adică cei de pe scenă, cei din jurul scenei, cei care fac posibil spectacolul și mai ales, și nu în ultimul rând, foarte important, nu trebuie să uităm de actorul principal: spectatorul. Spectacolul se adresează spectatorilor, iar ei sunt milioane. Ei bine, noi cei care facem spectacolele, și spectatorii, cei care se bucură de ele, practic, nu ne bucurăm de aceeași măsură. Și stăm să ne întrebăm, de ce?” - a declarat actorul pentru www.stirileprotv.ro.

Citește și
cinematograf
Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise: teatre, cinematografe
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Marius Vizante atrage atenția că, în timp ce un actor angajat a primit salariul în această perioadă dificilă a pandemiei de Covid-19, chiar dacă nu au mai existat spectacole, un actor independent nu s-a descurcat la fel de bine, ba dimpotrivă.

În opinia sa, dacă situația aceasta va mai dura mult, va duce la apariția unor ”derapaje sociale majore” în rândul artiștilor din România.

”Iată un subiect extrem de important, acela al artiștilor independenți, al artiștilor care nu au venituri din salarii, pentru că ei nu sunt angajați undeva, și atunci, în această situație, ei au rămas complet fără venituri. Asta este o situație foarte gravă, îi aduce la niște derapaje sociale majore, dacă continuă situația asta. Acei oameni nu vor mai fi capabili să-și plătească facturile, pur și simplu, să-și asigure traiul. Adică situațiile tind să devină grave, nu e o fandoseală a unor artiști care s-au plictisit că au stat 6 luni acasă. Nu. Sunt artiști, cum e și cazul meu, care sunt angajați. Eu mi-am primit salariul în perioada asta, însă sunt mulți alții care nu au nicio sursă de venit. Și eu și mulți alți colegi de ai mei ne rotunjeam veniturile, și ajungeam la un trai decent ca artist, și din activități independente.

Pentru că, încă o dată: salariile în lumea artei nu sunt foarte mari. Poate doar cei mai cunoscuți, mai iluștri dintre noi, să aibă niște salarii oarecum decente la nivelul european, dar restul nu. Și atunci, și ei, la rândul lor, își rotunjeau ca și mine, veniturile din activități independente. Asta ar fi o problemă foarte serioasă și ține, evident, de gestionarea vieții de zi cu zi.” - a mai spus actorul pentru ȘtirileProTV.ro.

”Oare cultura este ultima roată a căruței” în România?

 

Marius Vizante subliniază încă o dată că, în momentul de față, restricțiile impuse de Guvern pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 se aplică doar în cazul anumitor categorii sociale, ceea ce îl face să se întrebe, retoric, dacă nu cumva, în România, ”cultura este ultima roată a căruței”.  

”Dar pare a fi o dublă măsură. Și dă naștere unor interpretări, unor teorii ale conspirației, lucruri care nu fac decât să strice. Noi am înțeles cu toții că e o situație complicată. Mulți dintre noi, inclusiv eu, ne-am făcut portavocea celor care ne conduc astăzi, îndemnând oamenii să fie atenți, să fie responsabili, să stea acasă. Noi am stat acasă și așa mai departe. Nu ne-am expus. Însă văzând cum se întâmplă lucrurile în alte domenii ne punem întrebarea: oare cultura este ultima roată a căruței? Oare e ceva neînregulă aici? Înțelegem că există priorități. Sunt 6 luni, 5 luni de când se întâmplă să se preocupe toată conducerea țării de aceste priorități. Ar fi cazul să se uite și la artiști, cei care îi sprijină pe artiști în producție, și mai ales la public. Cultura nu e un lux, cultura e un factor esențial al civilizației și nu trebuie să fie ultima roată a căruței.” - a spus el.

Întrebat dacă, în cazul deschiderii sălilor de teatru și a cinematografelor, nu apare riscul apariției de noi cazuri de îmbolnăviri, actorul a dat exemplul mijloacelor de transport în comun sau a cluburilor de pe litoral, unde există deja aglomerație.

Marius Vizante spune că, în opinia sa, măsurile referitoare la activitățile pe timp de pandemie, în România, ar trebui aplicate unitar. 

”Hai să vedem statisticile. A crescut numărul de îmbolnăviri în biserică? A crescut numărul de îmbolnăviri în mijloacele de transport în comun? În cazinouri? La păcănele, la mall-uri? Și așa mai departe. În cluburile de pe litoral, pe plajele înțesate de cetățeni dezinhibați? E drept, trebuie să fim responsabili, trebuie să înțelegem toate riscurile, dar hai să le aplicăm într-un mod unitar. Există această senzație, că suntem lăsați la urmă. Că suntem nedreptățiți, poate. Să zicem. Judecați altfel, ar fi mai corect. Nu e un act de furie, nu e un act de revoltă, ci pur și simplu e o întreare îndreptățită. Și nu e a mea, e a tuturor artiștilor. Eu acum mă adresez cumva, gândindu-mă și la muzicieni, și la artiști plastici, și la artiștii de circ, la dansatori, la coregrafi și la tot aparatul care îi ajută pentru ca ei să strălucească pe scenă. Și nu în ultimul rând la spectatori, evident, că de aia mă și adresez în petiție spectatorului.” - a declarat actorul pentru www.stirileprotv.ro.

Petiția ”Avem dreptul la cultură - deschideți sălile de spectacol”, lansată de Marius Vizante, poate fi citită și semnată aici

Când s-ar putea redeschide teatrele și cinematografele

 

Din 15 septembrie s-ar putea relua activitățile culturale de interior, a spus recent ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Astfel, sunt 3 scenarii analizate de Guvern, pentru desfășurarea spectacolelor și filmelor:

-► redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

-► redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la trei persoane;

-► menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

Mai multe detalii citiți aici.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Regulile pentru redeschiderea restaurantelor. Propunerile HoReCa pentru Guvern
Regulile pentru redeschiderea restaurantelor. Propunerile HoReCa pentru Guvern

Se anunță o după-amiază plină pentru autorități, care ar putea anunța, pentru viitorul apropiat, redeschiderea restaurantelor și a sălilor de teatru.

Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise: teatre, cinematografe
Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise: teatre, cinematografe

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise, precum redeschiderea teatrelor sau a cinematografelor.

Cât de dificil le este actorilor să susțină spectacole pe timp de pandemie
Cât de dificil le este actorilor să susțină spectacole pe timp de pandemie

A fost o seară cu spectacole în aer liber la Târgu Jiu! Actorii teatrului din oraş au avut ocazia să joace o comedie pe o scenă a teatrului de vară, iar în parcul Coloanei Infinitului a fost proiectat cel mai recent film cu Ben Afleck.

Spectacolele în aer liber, la mare căutare printre români. Ce reguli impun organizatorii
Spectacolele în aer liber, la mare căutare printre români. Ce reguli impun organizatorii

Tot mai multe spectacole în aer liber încântă publicul cu piese și momente muzicale. La Cluj, Opera Națională și-a deschis porțile într-un cadru diferit, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Artiștii independenți, loviți de pandemie: „Nu cred că teatrul trebuie să moară”
Artiștii independenți, loviți de pandemie: „Nu cred că teatrul trebuie să moară”

Şi artiştii independenți sunt loviţi de criza pandemică.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.