Când s-ar putea redeschide teatrele și cinematografele. Cele trei scenarii oficiale

Ultima actualizare: 25-08-2020 23:34
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vrea să impună pe radio și TV difuzarea de muzică românească în proporție de minimum 50%
StirilePROTV

Sunt trei scenarii analizate de Guvern pentru reluarea activității teatrelor și cinematografelor, a anunțat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. De pe 15 septembrie s-ar putea relua activitățile culturale de interior, a spus Gheorghiu.

„Aşa cum a spus şi premierul Ludovic Orban, săptămâna aceasta vom analiza şi vom stabili exact condiţiile în care putem relua activităţile culturale în interiorul sălilor de spectacole. Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităţilor artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităţilor culturale în spaţii închise, pe judeţe, în concordanţă cu evoluţia locală a epidemiei", a scris ministrul culturii pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres..

Care sunt cele trei scenarii pentru desfășurarea spectacolelor și filmelor:

-redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

-redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la trei persoane;

-menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

Bogdan Gheorghiu a explicat că aceste măsuri erau pregătite de mai mult timp, dar Guvernul a aşteptat "momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor".

„Măsurile de relaxare pentru cinematografe şi săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă şi au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, însă evoluţia nefavorabilă a pandemiei ne-a ţinut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiştilor în epidemiologie şi analizând situaţia din alte state care au implementat măsurile, am aşteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor şi ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit” a spus ministrul culturii.

O decizie luată în grabă ar fi avut consecințe dezastruoase, precum în cazul Spaniei, a mai spus Gheorghiu.

„Ne dorim ca românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise", a mai spus ministrul culturii.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se reuneşte miercuri pentru a dezbate ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale, dar şi măsurile referitoare la redeschiderea teatrelor, cinematografelor şi restaurantelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO