Când s-ar putea redeschide teatrele și cinematografele. Cele trei scenarii oficiale

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vrea să impună pe radio și TV difuzarea de muzică românească în proporție de minimum 50%
StirilePROTV

Sunt trei scenarii analizate de Guvern pentru reluarea activității teatrelor și cinematografelor, a anunțat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. De pe 15 septembrie s-ar putea relua activitățile culturale de interior, a spus Gheorghiu.

„Aşa cum a spus şi premierul Ludovic Orban, săptămâna aceasta vom analiza şi vom stabili exact condiţiile în care putem relua activităţile culturale în interiorul sălilor de spectacole. Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităţilor artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităţilor culturale în spaţii închise, pe judeţe, în concordanţă cu evoluţia locală a epidemiei", a scris ministrul culturii pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres..

Care sunt cele trei scenarii pentru desfășurarea spectacolelor și filmelor:

-redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;

-redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la trei persoane;

-menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

Citește și
Actorii se obișnuiesc cu arta pandemiei. Când se vor redeschide teatrele
EXCLUSIV: Când se vor redeschide teatrele şi cum se vor desfăşura spectacolele

Bogdan Gheorghiu a explicat că aceste măsuri erau pregătite de mai mult timp, dar Guvernul a aşteptat "momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor".

„Măsurile de relaxare pentru cinematografe şi săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă şi au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, însă evoluţia nefavorabilă a pandemiei ne-a ţinut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiştilor în epidemiologie şi analizând situaţia din alte state care au implementat măsurile, am aşteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor şi ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit” a spus ministrul culturii.

O decizie luată în grabă ar fi avut consecințe dezastruoase, precum în cazul Spaniei, a mai spus Gheorghiu.

„Ne dorim ca românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise", a mai spus ministrul culturii.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se reuneşte miercuri pentru a dezbate ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale, dar şi măsurile referitoare la redeschiderea teatrelor, cinematografelor şi restaurantelor.

Citește și...
Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise: teatre, cinematografe
Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise: teatre, cinematografe

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul pregătește ”reluarea unor activități culturale” în spații închise, precum redeschiderea teatrelor sau a cinematografelor.

EXCLUSIV: Când se vor redeschide teatrele şi cum se vor desfăşura spectacolele
EXCLUSIV: Când se vor redeschide teatrele şi cum se vor desfăşura spectacolele

Sălile de teatru se vor deschide abia când va scădea substanțial numărul infectaților cu noul coronavirus. Este anunțul făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru știrile Pro TV.

Contre între Firea și GCS:
Contre între Firea și GCS: "Sunt interzise spectacolele desfăşurate în spaţii închise!"

Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, a precizat Grupul de Comunicare Strategică (GCS), după ce edilul general, Gabriela Firea, a anunţat redeschiderea de luni pentru public a teatrelor.

Recomandări
Consiliul Federaţiei Ruse a ratificat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Putin urmează să semneze documentele
Consiliul Federaţiei Ruse a ratificat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Putin urmează să semneze documentele

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate.

Ministrul Justiției a cerut în Parlament rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate
Ministrul Justiției a cerut în Parlament rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat ca proiectul privind protecţia avertizorilor de interes public, aflat la reexaminare la Camera Deputaţilor, să fie retrimis Comisiei juridice.

 

Circulaţia rutieră, închisă pe Transalpina, din cauza viscolului
Circulaţia rutieră, închisă pe Transalpina, din cauza viscolului

Circulaţia rutieră va fi închisă marţi, pentru toate categoriile de autovehicule, pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.