Daniel Constantin: "Micul romanesc este salvat. In 3 luni va fi declarat produs traditional"
Duminica seara, reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii, in parteneriat cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, au ajuns la un compromis cu autoritatile statului in ceea ce priveste productia si comercializarea de mici.
Update 13:40:
Micul este salvat, iar in decurs de trei luni va fi declarat produs traditional romanesc, a afirmat luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, referindu-se la directiva europeana potrivit careia de la 1 iunie productia de mici ar fi urmat sa fie interzisa.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Micul romanesc este salvat, ca sa spun asa. Nu este niciun fel de problema. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred ca a reusit sa facem un lucru foarte important", a spus ministrul.
Asociatia Romana a Carnii a cerut ca micii sa fie considerati produs traditional dupa ce, conform unei directive europene, de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a unor aditivi alimentari care se folosesc si la prepararea micilor.
"Sigur ca mai sunt cateva zile pana asteptam si o decizie europeana in acest sens, dar de cand a intrat in vigoare regulamentul european, micul romanesc se produce in continuare fara niciun fel de problema", a spus Constantin.
El a explicat ca va exista in regulamentul european o exceptie pentru ingredientele care se regasesc in micul romanesc. Ministrul a mai spus ca asociatiile din domeniu vor incepe procesul de atestare a micului ca produs traditional romanesc.
"Acest proces va dura in jur de trei luni si dupa aceea nu cred ca va mai fi niciun fel de problema", a afirmat ministrul.
ora 10:55
Romania va produce si comercializa in continuare mici, dupa data de 1 iunie.
Comisia Europeana analizeaza inca solicitarea venita din partea statului roman privind acest produs.
Autotitatile europene aveau in vedere interzicerea acestui aliment, din cauza unui aditiv alimetar esential, bicarbonatul de sodium, considerat periculos pentru sanatate.
Bicarbonatul este folosit in retetele traditionale de mici, fiind un ingredient important pentru pastrarea formei si a culorii produsului.
EBA: Solutia in cazul micilor este exceptarea de la interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu
Premierul Victor Ponta a declarat luna trecuta ca Guvernul "va lupta" sa salveze micii de Comisia Europeana.
"Noi ne luptam, salvam micii. Deci nu e nicio problema, micii ii salvam de Comisia Europeana", a declarat Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa.
Guvernul a transmis luna trecuta Comisiei Europene o solicitare formulata de Asociatia Romana a Carnii, pentru ca reteta mititeilor sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale.
Directiva prevede ca de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui conservant si a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esentiali in reteta de preparare a micilor.