EBA: Solutia in cazul micilor este exceptarea de la interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu
Elena Basescu sustine ca s-a creat o confuzie referitoare la posibilitatea ca micii sa fie interzisi in Romania.
Aceasta a precizat ca solutia este ca acestia sa fie inclusi in lista produselor traditionale exceptate de la interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu, asa cum a solicitat si Guvernul.
Ea mentioneaza ca intr-o situatie similara se mai afla si alte produse din carne, precum burgerul sau carnatul spaniol chorizo.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"In ultimele zile s-a creat o adevarata confuzie referitoare la posibilitatea ca «micii» sa fie interzisi in Romania. De fapt este vorba despre interzicerea folosirii unui aditiv alimentar, bicarbonatul de sodiu - sau E500, care intra in componenta «micilor»", scrie Elena Basescu pe Twitter.
Ea arata ca bicarbonatul de sodiu nu este un aditiv daunator, atat timp cat este folosit in cantitati mici, insa acesta poate ascunde mirosul sau gustul carnii, in special a celei stricate. Pe de alta parte, bicarbonatul este folosit in retetele traditionale de mici, fiind un ingredient important pentru pastrarea formei si a culorii produsului. Mai mult, bicarbonatul poate fi folosit ca medicament in tratarea unor tulburari gastrice, mentioneaza Elena Basescu.
Europarlamentarul PDL mentioneaza ca, prin intermediul unui Regulament adoptat in 2008 de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana era autorizata sa adopte o lista de aditivi/coloranti care puteau fi folositi in diverse categorii de produse alimentare (inclusiv carne), iar bicarbonatul de sodiu nu a fost inclus in lista aditivilor care pot fi utilizati in produsele din carne, asadar folosirea lui va fi interzisa incepand cu iulie 2013 in acest tip de produse alimentare.
"Solutia este includerea «micilor» in lista produselor traditionale care sunt exceptate de la interdictia de a folosi bicarbonatul de sodiu, lucru pe care Guvernul l-a si solicitat. Intr-o situatie similara se mai afla si alte produse din carne, precum burgerul sau carnatul spaniol chorizo", mai scrie Elena Basescu.
Premierul Victor Ponta a spus, vineri, la Constanta, ca Guvernul "se lupta" sa salveze micii de Comisia Europeana, adaugand ca "nu e nicio problema", si le-a transmis romanilor sa fie "mai ponderati" de sarbatori.
"Noi ne luptam, salvam micii. Deci nu e nicio problema, micii ii salvam de Comisia Europeana", a declarat Ponta, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.
Guvernul a transmis Comisiei Europene, joi, o solicitare formulata de Asociatia Romana a Carnii pentru ca reteta mititeilor sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale, avand in vedere ca de la 1 iunie productia de mititei sub actuala reteta ar trebui interzisa, conform unei directive europene.
Directiva prevede ca de la 1 iunie se interzice folosirea in compozitia produselor de carne procesata a carbonatilor de sodiu, a unui conservant si a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esentiali in reteta de preparare a micilor.
Guvernul anunta joi, printr-un comunicat, ca va face demersuri ca produsul "mititei" sa fie introdus, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo, in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli.
"Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale. Reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei", se arata in comunicatul Executivului.
Guvernul preciza ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial.
Asociatia Romana a Carnii, cea mai importanta organizatie a procesatorilor de carne din Romania, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei retete de mici in lista celor "traditionale", pentru ca procesatorii romani sa poata folosi in continuare aditivii ce urmeaza sa fie interzisi.
In 2012, piata locala a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern.