A început sezonul socatei. Ingredientele pentru cea mai bună rețetă
Suntem în sezonul socului şi al păpădiei, iar româncele se întrec în sucuri, siropuri și dulceţuri care au nostalgia copilăriei.
Reţetele au fost preluate și de multe restaurante, pentru că socata a fost și va rămâne una dintre cele mai apreciate răcoritoare de la noi.
Melania Cozea, proprietar livadă soc: "Nu am pus absolut niciun pesticid și niciun îngrășământ, ne-au spus că este greu în agricultură ecologică, dar ne-am încăpățânat să dovedim că se poate să facem și în România lucruri de calitate și sănătoase."
Melania, un inginer din Capitală, a investit acum 4 ani într-un teren din localitatea Cornești, județul Dâmbovița. Femeia a pariat pe o fermă de sucuri naturale obținute din plante medicinale. Socul este regele plantației.
Melania Cozea, proprietar livadă soc: "Este foarte bun atât pentru reducerea nivelului de diabet, pentru colesterol, tensiune, chiar și frunză este folosită ca un insecticid, în agricultura ecologică."
Un kilogram de soc costă 20 de lei, iar o sticlă de 0,33 ml de suc natural - 15.
Într-un local din Timișoara, clienții plătesc pentru un pahar de socată 10 lei. Aici, rețeta a fost adaptată.
Alin Cîrciu, barman: "Socata se face din polen, apoi 1 portocală și o lămâie și la 5 litri de apă punem 500 de grame de zahăr și orez, cam doi pumni, așa."
În loc de orez, unii folosesc drojdie pentru fermentare, dar sucul nu mai este acidulat.
"Pun 1 litru de apă, 1 kg de zahăr, flori mari și frumoase de soc, eu bag lămâia în apă caldă și o frec, că lasă mai multă zeamă."
În Apuseni, femeile fac gemuri și dulcețuri din liliac și păpădie. Cristina are atestat de produs tradițional pentru siropul de păpădie. Materia primă o culege din vârful muntelui.
O sticlă de sirop se vinde cu 16 lei, iar un borcan de dulceață cu 14.