Târg de produse tradiționale în Cetatea Alba Iulia: „Avem pita României, dodoloaţa”

Dată publicare: 05-05-2018 07:59
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Aromele produselor tradiționale au învăluit Cetatea Alba Iulia. Acolo, în acest weekend, zeci de producători îi ademenesc pe pofticioși cu tocăniță de berbecuț ori porc la ceaun, balmoș și diverse sortimente de brânzeturi.

Toate făcute după rețete străvechi.

Producător: „Aici facem o tochitură de porc de casă, o tocăniţă de miel. Cam 2 ore bune să se facă fragedă la foc mic. Toate sunt reţete din moşi strămoşi."

Cu astfel de preparate sunt aşteptaţi oaspeţii la târgul din Alba Iulia, unde şi-au dat întâlnire zeci de producători. Şi fiecare îşi lauda produsele cum ştie mai bine.

Producător: „Avem pita României, dodoloaţa. Este pita centenarului şi avem pita oficială a cetăţii Alba Iulia cu şapte colţuri, trei cetăţi."

Un domn din Cluj, de pildă, vorbeşte cu mândrie despre uleiurile presate la rece. A adus la târg mai multe sortimente, unele premiate peste hotare.

Mihail Tulai, producător uleiuri presate la rece: Am venit cu uleiuri presate la rece de floarea soarelui, de nucă, de in, de răpită şi de cânepă. Am fost şi la Bruxelles, avem patru medalii de aur la floarea soarelui. Asta înseamnă că e cel mai superior ulei din Europa."

La câteva standuri distanță, întâlnim un negustor din Banat care a venit la târg pentru a-şi prezenta „recolta" de conserve.

Dănuț Bej, producător: „Avem zacuscă zece sortimente. Avem ciuperci murate sub formă de salate din Banat, sunt făcute după reţete străvechi de la străbunii noştri."

Preţurile sunt pe măsură, după cum spun chiar gospodarii.

Călin Matieș, producător pâine tradiţională:Produsele tradiţionale au un preţ cu 20% mai mare. Sunt făcute de români cu materie primă din România fără chimicale, fără aditivi, fără niciun E-u."

Dar clienţii nu s-au lăsat prea mult aşteptaţi.

Clientă: „Telemea de oaie care e foarte bună şi caş de oaie. Calitatea deocamdată foarte bună. Nu poţi să treci să nu cumperi."

Clientă: „Preţurile bune şi marfa îi frumoasă, e bine. Am gustat e foarte bun."

Târgul îşi închide porţile duminică seară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO