Semințe gratuite și ajutor de la specialiști, pentru micii agricultori

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O bancă de semințe tradiţionale pentru micii agricultori a fost înfiinţată în Bistriţa. De aici se pot aproviziona în viitor, în mod gratuit, cei care vor să îşi facă propriile grădini de legume.

Deocamdată 12 familii au fost selectate pentru a participa proiect.

„Ceapă, salată, spanac, ridichi, pătrunjel, pe mijloc o cărare de acces la fiecare strat."

Aşa arăta planul unui agricultor care are acces gratuit la banca de seminţe, pentru a planta legume pe 100 pe mp de pământ. În cadrul proiectului, 12 familii îşi vor face propria grădină.

Marius Flămând: „Aş mai căuta nişte harpacic, dar tot natural, luat de pe an pe an, nu tratat."

Cele mai căutate seminţe au fost cele pentru roşii, ardei, castraveţi şi fasole verde. Toate provenite din gospodăriile ţărăneşti.

Simona Niculae: „Pe piaţă sunt foarte scumpe şi ai şanse să fie uscate."

Alexandru, elev: „Acesta este un porumb foarte bun, de ce zic foarte bun? Face boabe foarte mari care pentru animale sunt excepţionale. Aceste seminţe sunt seminţele noastre de acasă, neatinse de chimicale."

Cristian Țetcu, reprezentant Asociaţia Gal Ruralis: „Provin şi de la diferite alte bănci de seminţe din ţară, care ne pot garanta originea şi provenienţa acestora."

Pe tot parcursul proiectului micii agricultori vor avea parte de sprijin din partea specialiştilor, dar şi al elevilor. Unul dintre ei va aduce albine pentru a favoriza polenizarea.

Daniel, elev clasa a10-a:Eu voi ajuta cu 2 familii de albine pentru polenizare. La recoltare se va observa cu 30-35 % mai mult."

Carmen Hagy, prof. ing. Horticultor: „Au această dorinţă de a cultiva pământul şi de a cultiva pământul şi de a a avea produse sănătoase."

Peste două săptămâni, dacă vremea le va permite, participanţii la proiect ar putea să îşi sădească seminţele .

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO