33.000 de fumatori romani au murit in 2009. 70% aveau intre 35 si 69 de ani

Ultima actualizare: 01-10-2012 08:33
Fumat

Un roman moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului, iar numarul deceselor este in crestere, in lume, la fiecare opt secunde inregistrandu-se un astfel de eveniment, avertizeaza Societatea Romana de Pneumologie.

Exista fumatori care au renuntat la tigari chiar si de doua ori, dar, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, reiau viciul si isi pierd total increderea ca vor reusi sa renunte la aceasta dependenta.

"Fumatul nu inseamna numai dependenta psihocomportamentala, ci si una biologica, din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si de cele mai multe ori cedeaza in fata acestei boli", spune vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Miron Bogdan.

Cele mai recente studii referitoare la incidenta deceselor cauzate de fumat conduc spre cifre alarmante.

Astfel, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana, un sfert dintre cauzele de deces au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat de fumat.

In Romania, 70% dintre persoanele care mor din aceasta cauza au varste intre 35 si 69 de ani.

In plus, in tara noastra, in fiecare an, apar 7000 de noi cazuri, iar la fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar!

Peste o treime din barbatii romani sunt fumatori, adica 37,6%, in timp ce doar 12,5% dintre femeile romance sunt fumatoare.

Fumezi? Afla cu cat iti scurtezi viata si cu ce iti intoxici plamanii!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO