Zeci de elevi și profesori care au vizitat Italia, în carantină. Planul aplicat în şcoli

Ultima actualizare: 25-02-2020 20:03

Efectele apropierii coronavirusului de țara noastră se simt și în sistemul de învățământ.

Zeci de elevi și profesori care au vizitat recent Italia sunt în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

În același timp, două universități din Arad și Târgu Jiu și-au suspendat activitatea. La Cluj și Timișoara, facultățile de medicină au redus cursurile din cauza numărului mare de studenți italieni înscriși acolo. Ministerul Educației a cerut anularea deplasărilor în străinătate, a vizitelor de studii și a activităților din programul ''Școala Altfel'', desfășurate în afara unităților de învățământ.

Zeci de profesori și elevi din București, Botoșani, Călărași și Brăila sunt izolați la domiciliu după ce s-au întors din Italia, unii chiar din regiunile afectate coronavirus. Zece elevi și două cadre didactice de la Liceul Cervantes din București au călătorit acolo printr-un proiect Erasmus.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB: „În toate cazurile s-au luat măsuri speciale, s-au anunțat DSP-urile, adulții și-au făcut teste de specialitate, rezultatele au fost negative. Cu toate acestea au rămas în carantină. Perioada de incubație e de 14 zile.''

În București sunt în total patru unități de învățământ care au elevi și profesori în carantină.

Cristian Tănase, purtător de cuvânt ministrul Educației: „A fost informată Direcția de Sănătate Publică de către ISMB și s-a decis autoizolarea.''

Toți părinții, elevii și profesorii care au fost în ultimele două săptămâni în orice regiune din Italia au obligația de a anunța direcțiile județene de sănătate publică. Vor fi întrebați unde au fost, cu cine, cât au stat și vor fi testați. Se vor putea întoarce la școală doar după ce vor demonstra printr-o adeverință medicală că sunt clinic sănătoși.

Pentru a evita riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri în școli, Ministerul Educației a anunțat inspectoratele din toată școala ca activitățile din programul ''Școala altfel'' să se desfășoare doar în unitățile de învățământ. De altfel, școlile au anulat deplasările în străinătate ale elevilor și profesorilor sau orice alte activități: fie că vorbim de excursii, simpozioane sau vizite de studiu.

În toate școlile se vor monta începând de miercuri dezinfectanți în fiecare clasă, iar băile vor fi dotate cu săpun și prosoape de hârtie. La Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Capitală a început după cursuri dezinfectarea totală a claselor.

Ionela Neagoe, director Colegiul Național Gheorghe Lazăr: „Am început să dăm cu dezinfectat pe bănci, scaune, perete, clanță. Avem o familie care a fost în Italia.''

Unele școli private au stabilit împreună cu specialiști din sănătate planuri de măsuri care se aplică treptat. 

Gradul zero înseamnă că virusul nu a ajuns în România. La gradul 1, conform planului, virusul este deja în România, dar nu în București , iar asta înseamnă că elevii vor sta în carantină acasă dacă prezintă simptomele unor afecțiuni. Activitățile extrașcolare și deplasările în străinătate vor fi interzise. Gradul 3 presupune risc mediu, școala este închisă pentru vizitatori, iar regulile de dezinfectare sunt mult mai stricte. Gradul 4 înseamnă deja risc ridicat, iar școala se va închide. Asta ar însemna că în unitatea de învățământ sunt confirmate oficial cazuri de coronavirus.

Diana Segărceanu, director colegiu: „În situația în care vom închide școala, vom face lecțiile printr-o aplicație pe care o testăm deja. În alte situații le trimitem lecții pe mail sau elevii folosesc Google classroom și ei își iau de acolo lecțiile. Avem copii care au fost în vacanță cu părinții în Italia. O parte în zone afectate, o parte nu. Acum sunt acasă în carantină 14 zile. Sunt aproximativ 25 de elevi. E un procent mic.”

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, unde sunt peste 200 de studenți italieni, cursurile la specializările engleză și franceză au fost suspendate pentru 14 zile.

Andrei Moțoc, purtător de cuvânt UMF Timișoara: „Toată măsura e ca prevenție, pentru că așa cum știm, în Italia, în zonele periclitate s-a instituit carantina. Nu ar fi putut pleca dacă era o problemă.''

La Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, dar și la Arad, cursurile au fost suspendate până la sfârșitul acestei săptămâni.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO