LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România

×
Codul embed a fost copiat

În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.

Știrile PRO TV vă țin la curent cu tot ce se întâmplă în România pe acest subiect.

Desfășurarea evenimentelor de marți:

UPDATE 21.15: Testele efectuate în cazul femeii de 29 de ani din Râmnicu Sărat, suspectă de coronavirus, au arătat că aceasta nu este infectată.

Toate probele trimise la Institutul Matei Balș, în cursul zilei de marți, sunt negative.

Citește și
Masca de protectie
Cât au ajuns să coste măștile de protecție în Italia. Prețurile au explodat

UPDATE 18:14  Autoritățile medicale din Italia au anunțat marți că virusul Covid-19 a fost confirmat la Rimini în cazul unui bărbat de 71 de ani, despre care presa din Peninsula scrie că a fost weekendul trecut în România.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut de urgență autorităților italiene informații despre pacient și eventuala lui ședere la noi în țară. Iar în țara noastră, o tânără din Buzău revenită de curând din Veneția a fost plasată în carantină, după ce a ajuns la spital cu simptomele bolii.

Două localități din Suceava și Maramureș sunt monitorizate de autorități pentru că mai mulți locuitori care au fost în Italia s-au întors acasă.

Femeia de 29 de ani, suspectă de coronavirus, este din Râmnicu Sărat. Ea a mers la Spitalul de Urgență din Buzău, împreună cu soțul și fiul lor de doi ani, pentru că, dimineața, băiețelul era programat la un consult de rutină.

Doctorii au observat, însă, că tânăra avea febră, tușea și acuza dureri musculare, iar când au aflat că s-a întors de curând din Italia s-a declanșat alerta.

Unitatea de primiri urgență a spitalului a fost imediat izolată.

Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgență Buzău: „A fost izolată în UPU, deoarce prezintă simptome de coronavirus. UPU, pe partea de primiri urgențe, pe unde vine ambulanța este blocat."

Potrivit autorităților medicale din Buzău, femeia s-a întors în România acum șapte zile.

A venit din Veneția pe 18 februarie cu avionul și a aterizat în aceeași zi pe Aeroportul Internațional Herni Coandă. De aici a plecat cu mașina spre Râmnicu Sărat, iar marți a mers la Spitalul de Urgență din Buzău. De acolo, pentru că în județ nu există un spațiu de izolare pentru pacienții suspecți de coronavirus, a fost trimisă, cu o ambulanță specială la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș".

Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău: „La ora la care a venit dânsa era în febrilitate, mai prezenta  simptomatologie polimorfă, mialgii, altargii, tuse, lucru care ne-a obligat să luăm această atitudine, adică de suspectare a unei posibile infecții cu coronavirus și de aceea s-a decis să o transferăm la Balș."

La Intitutul Matei Balș, femeia a intrat direct în carantină, unde așteaptă rezultatele analizelor de coronavirus.

Între timp, în presă din Italia au apărut informații potrivit cărora virusul Covid-19 a fost depistat la Rimini, în Italia, în cazul unui bărbat de 71 de ani. Pacientul tocmai se întorsese dintr-o călătorie în România, weekendul trecut. În funcție de informațiile primite de la oficialii italieni, autoritățile de la noi iau un calcul să facă o anchetă epidemiologică în cazul recent confirmat.

Cu peste 200 de persoane infectate, Italia este cea mai afectată țară din Europa de temutul virus.

O parte dintre românii aflați acolo, în principal cei fără asigurare de sănătate, au început să se întoarcă în țară.

În Valea Moldovei, Suceava, numai în ultimele ore au revenit din Italia aproape 20 de persoane. Directorul școlii din localitate susține, însă, că numărul lor ar fi de zece ori mai mare, dar oamenii nu și-au anunțat întoarcerea, pentru că mulți au fost plecați în peninsulă la cerșit.

Mihai Fedorovici, director Școala Mironu: „Absolut toți cei care sunt în Italia fug de coronavirus.”

Femeie: „Am băiatul. Mâine seară ajunge.”

Reporter: „ÎI este frică de virus și se întoarce?”

Femeie: „Da, din cauza asta se întoarce. Multe familii se întorc, nu numai el."

Localitatea este monitorizată de autoritățile medicale. Cei care au revenit de curând din Italia trebuie să completeze formulare cu locurile pe unde au umblat în peninsulă, iar la primul semn de boală sunt obligați să se izoleze la domiciliu și să anunțe medicul.

La fel se întâmplă și în localitatea Borșa din Maramureș.

Ioan Timiș, primar Borșa: „Zilele trecute s-au întors 70 de persoane care au fost luate în evidențe și sunt monitorizate. Zilele următoare este posibil să vină și mai mulți."

Măsurile dispuse de autorități, care se pregătesc să se lupte cu temutul virus, au început să stârnească revolte în unele localități. Părinții unor elevi din Bacău au ieșit luni seară în stradă când au aflat că în internatul școlii urmează să fie înființat un centru de carantină.

Părinte: „La Școala Generală cursurile nu se suspendă și toți copiii intră pe aici pe lângă cămin. Copiii de la afterschool vor folosi aceeași carantină cu cei care e posibil să fie infectați."

În urma revoltei părinților, prefectura din Bacău a decis luni mutarea centrului de carantină într-un alt loc.

UPDATE Victor Costache, ministrul Sănătății se întâlnește marți după-amiază cu marile lanțuri de magazine pentru a transmite măsurile de prevenire și limitare a eventualelor cazuri de infecție cu noul coronavirus hotărâte in Comitetul pentru Situații de Urgență.

Ce s-a anunțat în conferința de presă

Luni seară, la sediul Ministerului de Interne a avut loc o conferință de presă și au fost anunțate măsurile ce vor fi luate în următoarea perioadă.

Persoanele care ajung în țară din cele 11 comune din Italia considerate focare vor fi plasate în carantină. Pentru cei care vin din zone declarate cu risc se va recomandă autoizolarea la domiciliu.

Responsabilii au transmis că până acum aproximativ 1.000 de oameni au fost izolați la domiciliu. Iar în țară sunt aproape 4.000 de locuri în care ar putea fi ținute persoane în carantină.

Tot premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că în țara noastră există un risc mai crescut de îmbolnăvire comparativ cu alte state, având în vedere numărul mare de români din regiunile afectate de COVID-19.

UPDATE 14:00: Tânăra din Buzău, întoarsă în țară din Italia în urmă cu o săptămână, din zona de focar, nu este infectată cu coronavirus, a anunțat managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

Fata s-a simţit rău şi marți dimineaţă a mers la Spitalul Judeţean din Buzău, iar doctorii de acolo au decis să o trimită, în condiţii de izolare, în Capitală.

Tânăra are 29 de ani și este din Râmnicul Sărat. În urmă cu 7 zile s-a întors din Italia, din regiunea Veneto, acolo unde este focar de coroanvirus. S-a simțit rău și marți dimineață a mers la Spitalul Județean din Buzău, la Unitatea Primiri Urgențe.

Avea febră, dureri musculare și tușea. Medicii de acolo au decis că este mai bine să o trimită la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Au chemat o ambulanță cu izoletă, iar acum tânăra este în drum spre București. Imediat ce fata a anunțat de unde vine și ce simptome are, medicii de acolo au decis să izoleze compartimentul de primiri urgențe, iar ceilalți pacienți au fost redirecționați către alte compartimente.

Managerul Institutului Matei Balș spunea că foarte mulți români care se întorc din Italia au venit la institut pentru a face testele pentru coronavirus. Ieri au venit peste 100 de persoane și au fost testate 35. Niciun test nu a ieșit din fericire pozitiv.

Există și un afiș pe ușa institutului de boli infecțioase în care sunt atenționați pasagerii care vin din zone infectate cu coronavirus să meargă către pavilionul 1. Deocadată în România nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus.
 

UPDATE 13:55 Femeia din Italia şi bebeluşul său, internaţi luni, la două săptămâni după sosirea lor în România din regiunea Veneto, în spitalul din Alba Iulia cu febră, au fost diagnosticaţi cu enterocolită.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a anunţat, marţi, că rezultatele analizelor efectuate pentru coronavirus la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara sunt negative.

"Au fost diagnosticaţi cu enterocolită, pe baza testelor de laborator. Evoluţia lor este favorabilă", a menţionat acesta.

UPDATE 12.30: Victor Costache, ministrul Sănătății a convocat în această dimineață o videoconferință de urgență cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecției COVID-19.

Până la această oră nu avem niciun caz de infecție cu noul coronavirus în România, a confirmat ministrul Sănătății Victor Costache.

Ministrul a anunțat că, la sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și peroanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile .

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

La finalul videoconferinței, ministrul Sănătății a subliniat că, nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancționa conform art. 352 din Codul Penal.

UPDATE 11:40 Trei persoane din Sadova, care au venit din zona Lodi - Italia pe cale terestră şi nu au declarat acest lucru, au fost plasate în carantină, iar alte zeci de persoane care au venit din Italia şi din China au primit recomandarea să stea acasă, în autoizolare, a declarat, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Ludmila Prunariu.

"Dintre persoanele care au ajuns pe cale terestră în localităţi din judeţul Dolj, cele trei persoane din Sadova n-au declarat iniţial, la intrarea în ţară, că vin din această regiune. Discutând cu medicul de familie, aşa cum este procedura, s-a aflat că ei de fapt au fost în acea regiune, în zona Lodi, n-au spus exact unde şi cum, nu din cele 11 localităţi unde este carantină", a spus directorul DSP Dolj, conform Agerpres.

 UPDATE 11.10: O pacientă de 29 de ani, cu domiciliul în municipiul Râmnicu Sărat, sosită în urmă cu şapte zile din Italia, s-a prezentat, marţi dimineaţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău cu febră, dureri musculare şi tuse, ea fiind trimisă, ulterior, la Institutul "Matei Balş", transmite Agerpres.

UPDATE 11.00: Numărul bistriţenilor întorşi în ultimele 48 de ore din ţări în care s-a semnalat prezenţa noului tip de coronavirus, fiind izolaţi la domiciliu timp de 14 zile, sub monitorizarea Direcţiei de Sănătate Publică, a ajuns la 16, potrivit unei informări remise, marţi, de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

În judeţ nu există cazuri confirmate de Covid-19 şi nici persoane suspecte care să necesite carantină, mai precizează reprezentanţii Prefecturii.

Sute de elevi evacuați dintr-un internat din Bacău ca să facă loc suspecților de coronavirus

 

Părinții elevilor de la un colegiu din Bacău au răbufnit după ce au aflat că internatul unității de învățământ va fi transformat în centru de carantină pentru cei care se întorc din zonele afectate de coronavirus.

Prefectul susține că a fost luată această decizie pentru că internatul este singurul spațiu din oraș care corespunde normelor în vigoare. Dar promite că va încerca să găsească o altă clădire.

260 de elevi s-au văzut nevoiţi să îşi facă bagajele şi să plece din internatul acestei unităţi de învăţământ din Bacău după ce autorităţile au hotărât că spaţiul va deveni centru de carantină. Acolo ar urma să fie trimise persoane care ajung în țară din zone afectate, dar care nu prezintă simptomele îmbolnăvirii cu temutul coronavirus. Revoltaţi, părinţii au cerut explicaţii.

Panica s-a instalat şi într-o localitate din judeţul Suceava. Primarul susţine că, în ultimele zile, aproximativ două sute de persoane s-au întors acasă din Italia de teama coronavirusului.

Reprezentanţii şcolii din localitate, care au aflat de la copii că părinţii au revenit în țară, au mers să discute cu adulţii. Dar nimeni nu a recunoscut că aşa ar sta lucrurile.

În aceste condiţii, în aeroportul din Suceava au fost luate măsuri - aşa cum se întâmplă în toată țara. Călătorii sunt triaţi şi trebuie să completeze un formular.

Autorităţile spun că monitorizează toate zborurile, dar prioritate au cele care vin din Italia.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Coronavirusul s-a răspândit și în sudul Italiei. Primul caz confirmat în Sicilia
Coronavirusul s-a răspândit și în sudul Italiei. Primul caz confirmat în Sicilia

Autorităţile italiene au informat marţi despre primul caz de coronavirus înregistrat în sudul ţării, la o femeie originară din Bergamo, la nord-vest de Milano, care se afla în vacanţă la Palermo (Sicilia), relatează EFE.

Cât au ajuns să coste măștile de protecție în Italia. Prețurile au explodat
Cât au ajuns să coste măștile de protecție în Italia. Prețurile au explodat

Procuratura din Milano suspectează că există persoane care fac speculă cu măşti şi dezinfectanţi şi le vând la suprapreţ pe internet.

„Cartea care a prezis epidemia de coronavirus”. Ce este adevărat și ce nu
„Cartea care a prezis epidemia de coronavirus”. Ce este adevărat și ce nu

Presa internațională a scirs în ultimele săptămâni că un roman de fecțiune publicat în 1981 a prezis epidemia de coronavirus, care a ucis până acum peste 2.600 de persoane.

Diferența dintre carantină și autoizolare. Cum sunt triați pacienții care vin din Italia
Diferența dintre carantină și autoizolare. Cum sunt triați pacienții care vin din Italia

În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.