„Boala tăcută” de care suferă tot mai mulți copii din România. Îi transformă pe cei mici în adulți grav bolnavi
Veste alarmantă de la medicii pediatri. Mulți dintre copiii supraponderali care ajung la camerele de gardă ale spitalelor au hipertensiune.
Numită „boala tăcută”, această afecțiune îi poate transforma pe cei mici în adulți cu grave probleme de sănătate, care pot duce inclusiv la infarct.
Din peste 1.700 de copiii care ajung la camera de gardă a Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului într-o săptămână, cel mult 10 au greutate normală. Restul au exces ponderal, spun medicii. Iar un studiu făcut aici arată o situație alarmantă:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie: „Jumătate din cei cu exces ponderal erau hipertensivi. Vârsta medie este în jur de patru ani. Cei mai mulți copii cu exces ponderal pot dezvolta afecțiuni cronice ale tractului respirator, respectiv astm. Aproape toți acești copii foarte mici cu exces ponderal vor fi adolescenți cu exces ponderal și adulți cu toate bolile asociate excesului ponderal”.
Hipertensiunea arterială nu are simptome specifice, dar creșterile bruște de tensiune pot fi însoțite de dureri de cap, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere, grețuri, stare generală de rău.
Copiii ajung în această situație din cauza mai multor factori, subliniază medicii. Vorbim de lipsa mișcării - joaca în parc este înlocuită cu tableta ori telefonul. Apoi, în încercarea de a-i liniști pe cei mici într-o criză de plâns de exemplu, ori pentru a-i recompensa, părinții le oferă adesea dulciuri sau alte mâncăruri nesănătoase. România este, din păcate, campioană în Europa când vine vorba de rata de creștere a obezității.
Un alt studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică arată că, în România, cei mai mulți dintre copii nu au o alimentație corectă.
Ecaterina Stativă, cercetător științific: „Consumul zilnic de alimente dulci și sărate este spre 50-60%, iar consumul de lichide dulci este spre 75%. Consumul alimentelor de risc este mai mare la copiii din mediul rural”.
Un copil trebuie sâ mânânce zilnic fructe și legume. Energia și-o poate lua din alimentele care au carbohidrați, de exemplu orez integral, pâine integrală sau cartofi. Farfuria zilnică trebuie să conțină și proteine, care vin din carnea slabă sau pește. La toate se adaugă porția zilnică de mișcare.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, obezitate, medic pediatru, hipertensiune arteriala,
Dată publicare:
04-06-2024 19:36