Legătura nebănuită dintre gustul mâncării și obezitate. Un studiu pe șoricei a dezvăluit-o

×
Codul embed a fost copiat

Excesul de grăsime are un efect catastrofal asupra papilelor gustative. Nu mai simțim gustul alimentelor și din această cauză avem tendința să mâncăm și mai mult.

De ce ne îngrășăm? Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin. Am ajuns să iubim prea mult mâncarea. Să fie ea atât de gustoasă și irezistibilă? Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?

Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cât simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult. Și ne îngrășăm mai tare!

Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După opt săptămâni de tratament, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent, s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă.

Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al prezenței de grăsime corporală în exces. Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de excesul de grăsime din organism.

Citește și
Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară
Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară

Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție, vom căuta inconștient alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare. Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii. Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cât mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea ne afectează grav sănătatea și, din cauza ei, riscăm să pierdem gustul vieții!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Ce gust are hrana viitorului. Oul făcut din plante sau somonul de laborator
Ce gust are hrana viitorului. Oul făcut din plante sau somonul de laborator

Hrana viitorului se prepară în laborator. Burgeri, creveţi, sushi ori celebrul Foie Gras sunt doar câteva exemple.

Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară
Greierele va ajunge în farfuriile noastre, după ce UE l-a declarat numai bun de mâncat. Ce gust are și cum se prepară

O nouă insectă va ajunge în farfuriile noastre, dacă vrem să încercăm cel mai nou aliment autorizat la nivel european. Greierele de casă, pe care îl știe toată lumea, este acum oficial bun de mâncat.  

A fost creat televizorul care redă gusturile alimentelor. Bucătarii pot face cursuri la distanță cu el
A fost creat televizorul care redă gusturile alimentelor. Bucătarii pot face cursuri la distanță cu el

Un profesor din Japonia a dezvoltat un prototip de ecran TV ''cu gust'', care poate reda aromele alimentelor, un pas înainte către crearea unei experienţe de vizionare multi-senzorială, relatează Reuters joi.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.