Vaccinurile anti-Covid au prevenit 20 de milioane de morți. Unde au fost salvate cele mai multe vieți
Vaccinurile Covid-19 au prevenit aproximativ 20 de milioane de decese la nivel global în primul an de la implementarea lor inițială, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit că vaccinurile au redus numărul potențial de decese din cauza Covid-19 la mai mult de jumătate în aceeași perioadă, anunță rezultatele unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, scrie Financial Times.
Studiul de modelare matematică a analizat decesele legate direct și indirect de vaccinarea Covid-19, utilizând înregistrările de deces și decesele totale în exces sau estimări pentru care nu erau disponibile date oficiale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Studiul a constatat că mai mult de trei sferturi dintre decesele evitate – 15,5 milioane din 19,8 milioane – s-au datorat protecției directe a vaccinării, care este foarte eficientă împotriva formelor severe ale bolii.
Cele 4,3 milioane de decese evitate rămase au fost prevenite prin protecție indirectă împotriva transmiterii virale reduse în populație și o povară redusă asupra sistemelor de sănătate.
Autorii au spus că studiul lor a avut o serie de limitări, cea mai amplă fiind incertitudinea în calcularea numărului real de decese din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece cifrele sunt raportate diferit în fiecare țară.
În ciuda limitărilor, Oliver Watson, autorul principal al studiului, a spus că descoperirile au arătat că „milioane de vieți au fost probabil salvate prin punerea la dispoziție a vaccinurilor oamenilor de pretutindeni, indiferent de averea lor”.
Cel mai mare număr de decese prevenite, în țările bogate
Națiunile mai bogate au reprezentat cel mai mare număr de decese prevenite, au spus aceștia. În plus, 599.300 de decese ar fi putut fi prevenite dacă fiecare țară ar fi îndeplinit obiectivul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății de a vaccina 40% dintre oameni din fiecare țară până la sfârșitul anului 2021.
OMS a declarat în mai că 14,9 milioane de oameni ar fi putut muri ca urmare a pandemiei până la sfârșitul anului trecut - de aproape trei ori mai mult decât se credea anterior.
„S-ar fi putut face mai mult. Dacă țintele au fost atinse, estimăm că aproximativ una din cinci dintre viețile pierdute din cauza Covid-19 în țările cu venituri mici ar fi putut fi prevenite”, a spus Watson.
Anul trecut, OMS a cerut un moratoriu global asupra rapelurilor pentru a permite țărilor mai sărace să vaccineze mai mulți oameni, deoarece oferta de vaccinuri nu a putut satisface cererea.
Citește și: Criza energetică ia amploare în Europa. Zece țări au anunțat “alertă timpurie”. Cum va fi afectată România
Ratele de vaccinare în țările mai sărace au crescut de atunci, iar oferta depășește acum cererea. Principalul obstacol care împiedică lansarea vaccinurilor în aceste țări este acum distribuția proastă, mai degrabă decât producția, potrivit experților în sănătate.
”Asigurarea accesului echitabil la vaccinuri este crucială”
„Asigurarea accesului echitabil la vaccinuri este crucială, dar necesită mai mult decât doar donarea de vaccinuri”, a spus Azra Ghani, director la Imperial College.
„Sunt necesare îmbunătățiri în distribuția și infrastructura vaccinurilor, precum și eforturi coordonate pentru a combate dezinformarea despre vaccin și pentru a îmbunătăți cererea de vaccinuri”.
Autoritățile mondiale din domeniul sănătății discută acum ce vaccinuri să folosească pentru campaniile de rapel de la sfârșitul acestui an. OMS a susținut utilizarea unui vaccin specific Omicron pentru a contracara un virus care este probabil să continue să evolueze, în timp ce producătorii de medicamente au îndemnat autoritățile de reglementare să ia rapid o decizie.
Autoritățile de reglementare ar putea lua o decizie încă de la sfârșitul lunii iunie.