Cum va funcționa reducerea prețului carburantului. Specialist: „Din toamnă cred că avem din nou riscuri de creștere”
Vreme de trei luni, de la 1 iulie, ar urma să plătim mai puțin cu 50 de bani pentru un litru de carburant. Reducerea va fi valabilă pentru toată lumea, anunță guvernul, și va apărea direct pe bonul fiscal, primit la benzinărie.
Două miliarde de lei ar fi valoarea reducerii, însă nu se știe deocamdată, dacă toți proprietarii de benzinării vor suporta o parte din costuri. „Guvernul a ajuns la concluzia, că trebuie să facă ceva, atât cât se poate,” a spus șeful statului.
Reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și la cel de motorină va fi atât pentru populație, cât și pentru firme și va apărea direct, cu minus, pe bonul fiscal pe care îl primim la benzinărie.
Alegeri 2024
14:23
AEP: Toţi competitorii la prezidenţiale au depus rapoartele de cheltuieli electorale. Călin Georgescu - zero cheltuieli
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
19:39
Specialist, după ce Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia: Este o formă de presiune publică ce poate degenera
Ce a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă cu privire la reducerea prețului carburanților
Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Măsura a fost adoptată și de alte țări, implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat.”
Evitând să spună de unde va veni cealaltă jumătate, premierul se bazează pe faptul că patronii de benzinării o vor oferi fără a fi obligați. O variantă de lucru ar fi ca 25 de bani să fie suportați de companiile petroliere iar ceilalți 25 să fie scăzuți din taxele pe care le au de achitat statului.
Deși măsura a fost anunțată de președintele PNL Nicolae Ciucă alături de șeful PSD Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor, PSD a transmis astăzi, printr-un comunicat, că soluția cea mai bună ar fi totuși plafonarea prețului. Șeful statului îi contrazice pe social-democrați.
Klaus Iohannis, președintele României: „Guvernul a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva atât cât se poate. Nu poți să plafonezi sau să subvenționezi o parte semnificativă. Și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu-i dai.”
Un specialist în piețe internaționale crede că prețurile ar putea crește din nou din toamnă
Claudiu Cazacu, specialist piețe internaționale: „Întrebarea este până la urmă, față de prețul de la pompă, această reducere de vine va fi suportată de stat, până la urmă de noi toți, sau că se impune un cost suplimentar pentru companiile petroliere sau un mix între cele două - o împărțire a poverii ar fi ceva de dorit. Prețurile la petrol ne oferă un respiro - ar fi normal să vedem o ieftinire de 30-40 de bani fără măsuri suplimentare. Din toamnă cred că avem din nou riscuri de creștere.”
Vedem ce înseamnă reducerea la un plin de 50 de litri de benzină, la cea mai ieftină stație din Capitală - în loc de 428 de lei, vom plăti 403 lei.
Acum, potrivit datelor peco-online.ro, cel mai ieftin litru de benzină costă în Capitală opt lei și 56 de bani. Iar motorină standard sub nouă lei și 12 bani nu găsim în oraș.
Două miliarde de lei costă reducerile de la pompă - cel puțin asta arată calculele făcute de de Guvern. Măsura vine după ce, în ultimele zile, s-au înmulțit protestele oamenilor la benzinării. Liderii politici mizează că odată ce marile companii acceptă să scadă prețurile, și celelalte vor prelua exemplul, iar în cazul unor creșteri de prețuri considerate fără motive întemeiate, Guvernul se va folosi de sancțiuni, în baza ordonanței antispeculă, adoptată deja.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: motorină, benzina, pret, carburant, iulie,
Dată publicare:
23-06-2022 18:17