Specialiști: BA.5, cea mai nouă variantă de Omicron, se va răspândi foarte repede
Există o nouă subvariantă omicron care începe să preia controlul: BA.5. Oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să fie în curând responsabilă pentru majoritatea infecțiilor cu COVID-19.
Potrivit Deutsche Welle, datorită creșterii globale a cazurilor de coronavirus care au fost cauzate de subvarianta BA.5, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o clasifică în prezent drept o ”variantă de îngrijorare”.
Experții de la cea mai importantă agenție de sănătate din Germania au avertizat că infecțiile vor crește probabil în această vară.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Institutul Robert Koch (RKI) din Germania, organizația națională de sănătate publică a țării, a raportat joi că subvariantele omicron BA.4 și BA.5 cresc mai rapid decât toate celelalte variante și a concluzionat că cele două ar putea fi în curând responsabile pentru majoritatea cazurilor din țară.
Varianta BA.5 reprezintă deja 10% din infecțiile actuale – de două ori mai multe decât săptămâna trecută.
BA.5 a început în Africa de Sud
Varianta BA.5 a ridicat îngrijorări în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic.
În Portugalia, totuși, BA.5 este deja responsabil pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2. Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron.
Ca și alte subvariante de omicron, infecțiile cu BA.5 sunt mai ușoare decât infecțiile cu alte tulpini de COVID, cum ar fi delta.
Boosterele protejează împotriva infecției cu omicron?
Protecția oferită de vaccinurile COVID sau de infecțiile anterioare începe să scadă lent, pe măsură ce nivelurile de anticorpi scad.
Aceasta înseamnă că nimeni nu este pe deplin protejat de BA.5. Noile infecții sunt posibile, în ciuda vaccinării și/sau a infecțiilor anterioare, și apar mai frecvent decât în cazul variantelor anterioare.
În schimb, au fost mai puține decese și internări în spital. Potrivit experților, acest lucru se datorează faptului că multe milioane de oameni sunt vaccinați sau au anticorpi, ceea ce face ca imunitatea generală a populației să fie mai mare decât la începutul pandemiei.
Cu toate acestea, RKI recomandă vârstnicilor și persoanelor din grupurile de risc să-și administreze un alt vaccin de rapely, pentru protecție suplimentară.
Mai multe infecții, dar mai puțin mortale
Vaccinurile COVID disponibile în prezent vizează varianta proteinei spike, care era activă la începutul pandemiei. Cu toate acestea, virusul a evoluat și și-a întărit capacitatea de a se sustrage de la anticorpii furnizați de vaccinuri.
Cu toate acestea, variantele BA.4 și BA.5 par a fi mai puțin periculoase. Unii experți spun că asta se datorează faptului că noile variante au mai multe șanse să infecteze tractul respirator superior decât plămânii, provocând mai puține decese decât la începutul pandemiei, când plămânii au fost mai afectați.