Institutul Cantacuzino va fi redeschis. Nota uriasa de plata a statului pentru vaccinurile importate
Dupa 3 ani in care statul roman a pierdut bani cumparand vaccinurile altora, Ministerul Sanatatii anunta ca Institutul Cantacuzino va relua productia de seruri.
Pentru inceput, in fabricatie va intra vaccinul antigripal, care trebuie sa fie gata in toamna. Iar din 2014, urmeaza anti-rabic, anti-tetanos si anti-tuberculoza. Cele similare, din import, sunt si de 20 de ori,mai scumpe.
2, 3 milioane de euro a dat statul pentru reluarea productiei la vaccinul antigripal care va fi produs la cantacuzino. Serul trebuie sa fie gata pana in noiembrie cand ar trebui vaccinata populatia cu risc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aprovizonare materii prime, materiale... ca sa fie gata sa nu mai luam din import, sa avem 3 milioane doze", spune Eugen Nicolaescu.
Si linia noua pentru vaccinul impotriva tuberculozei e aproape gata. Insa institutul mai cere 2 milioane si jumatate de lei pentru a demara si acolo productia.Conducerea promitea inca de acum cateva luni reluarea productiei.
De la un an la altul, vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino au inceput sa dispara. Declinul a inceput in 2010 cand s-a oprit productia la vaccinul impotriva tuberculozei.
Cea mai grea lovitura a venit in 2011: 21 de produse au ramas atunci fara autorizatie, intre ele si vestitele Polidin si Cantastim. Si acestea sunt in plan sa fie reluate.
Cit timp institutul a fost pe butuci, doar pentru o fiola de ser antitetanos statul roman a platit 43 de lei, in loc de 2 lei. Pe un milion de doze din import a dat in total 43 de milioane de lei.
Nota de plata anuala a tot crescut dupa ce am importat 500 de mii de doze de antirabic, un milion de doze de vaccin gripal si un milion de fiole de BCG.
Cum a ajuns institutul pe butuci ? De vina ar fi managementul defectuos, concurenta acerba de pe piata si desfiintarea unor linii de productie, spun cei care lucreaza in domeniu.
Au fost insa si interese imobiliare, pentru ca institutul are imobile si terenuri in zone extrem de atractive. 7 hectare in Darvari-Ilfov, 11 hectare in Baneasa si aproape 4 hectare in Cotroceni.
ISTORIA SITUATIEI INSTITUTULUI CANTACUZINO
Intr-o ancheta realizata de echipa "Romania, te iubesc" se arata ca Romania este tara cu cea mai mare incidenta de tuberculoza din Europa. Si are nevoie de tratamentul impotriva acestei boli grele.
Astfel, in 2007 si 2008, pretul vaccinului gripal romanesc a fost de 15 lei, in comparatie cu cel de import de 25 - 30 de lei.
Citeste aici despre "falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal" - "Romania, te iubesc".
In anul 2012, dozele pentru vaccinarea antigripala au fost cumparate din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie. Anul 2012 a fost astfel primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.
In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.
Acum, dupa redeschiderea Institutului, peste un milion de doze pe an ar putea fi fabricate, iar specialistii de la Cantacuzino sustin ca astfel n-am mai avea reactii adverse precum cele cauzate de serul danez si am si economisi bani, pentru ca vaccinul nostru ar fi la jumatate de pret fata de unul din import.
La inceputul lunii mai 2013, Guvernul a reglementat, prin ordonanta de urgenta, cadrul legislativ care permite finantarea directa a Institutului Cantacuzino, conditie premergatoare si necesara producerii vaccinului antigripal in Romania
Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare-dezvoltare
CITESTE SI: JULIUS RICHARD PETRI, germanul care a inventat vasul Petri, celebrat printr-un GOOGLE DOODLE
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: vaccin, institutul cantacuzino, cantacuzino, Eugen Nicolaescu, redeschis,
Dată publicare:
30-05-2013 14:43