Nicolaescu cere sprijin ambasadorului Frantei pentru productia de vaccinuri la Cantacuzino
Eugen Nicolaescu a solicitat sprijin ambasadorului Philippe Gustin, pentru elaborarea pachetelor de servicii medicale, avand in vedere experienta Frantei, precum si in ceea ce priveste Institutul Cantacuzino, pentru productia de vaccinuri.
Nicolaescu s-a intalnit marti cu Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, pentru a discuta despre strategia nationala in domeniul sanatatii si principalele directii de reforma pe care Ministerul Sanatatii (MS) le are in vedere in 2013, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Cu aceasta ocazie, ministrul Sanatatii a reiterat importanta schimbului de experienta cu partea franceza, pentru dezvoltarea sistemului sanitar romanesc care sa sprijine si sa ofere posibilitatea cetatenilor sa atinga o stare cat mai buna de sanatate si care sa contribuie la cresterea calitatii vietii acestora.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nicolaescu a solicitat sprijin in elaborarea pachetelor de servicii medicale, de baza si complementar, avand in vedere experienta foarte buna a Frantei, precum si in ceea ce priveste Institutul Cantacuzino in productia de vaccinuri.
In cadrul discutiilor, ambasadorul Frantei a remarcat liniile principale pe care se bazeaza autoritatile romane pentru indeplinirea obiectivelor si, totodata, a subliniat importanta activitatilor medicale de preventie pentru imbunatatirea indicatorilor de sanatate nationala, a precizat sursa citata.
Eugen Nicolaescu declara, in 21 decembrie 2012, ca are ca prioritate la preluarea mandatului de ministru al Sanatatii repornirea productiei la Institutul Cantacuzino. El si-a exprimat atunci indignarea in legatura cu decizia "unor persoane" de a inchide Institutul Cantacuzino.
"Romania are nevoie de Institutul National Cantacuzino. A fost o bataie de joc ceea ce s-a intamplat cu acest institut. Este de neacceptat si, daca voi putea sa gasesc vinovatii, o voi face. Mi s-a spus ca, cu 10 milioane de euro, in sase luni institutul si-ar putea relua activitatea, mai mult de atat, ar putea exporta vaccinuri. Romania are nevoie de acest institut. Reluarea activitatii la Cantacuzino este un semnal pentru populatie ca erorile se corecteaza", spunea Nicolaescu, la audierea in comisiile de specialitate din Parlament pentru avizarea propunerii sale la conducerea Ministerului Sanatatii.
Anul tercut, dozele pentru vaccinarea antigrupala au fost cumparate din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie.
Anul 2012 a fost astfel primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.
In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.
Sursa: Mediafax
Etichete: vaccin, institutul cantacuzino, Eugen Nicolaescu, Philippe Gustin,
Dată publicare:
13-02-2013 16:14