Dupa 3 ani in care am dat banii pe vaccinuri straine, statul va redeschide Institutul Cantacuzino
Dupa trei ani in care statul roman a pierdut munti de bani, cumparand vaccinuri de la straini, oficialii si-au dat seama ca trebuie redeschis Institutul Cantacuzino.
In 2013, specialistii se vor apuca de lucru. Ministerul Sanatatii isi propune sa intre in productie, pentru inceput, vaccinurile antirabic si antitetanos, pentru ca variantele similare din import sunt si de 20 de ori mai scumpe.
AICI poti vedea o ancheta "Romania, te iubesc" despre falimentul Institutului Cantacuzino.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cat timp institutul a fost pe butuci, doar pentru o fiola de ser antitetanos statul roman a platit 43 de lei, in loc de 2 lei. Pe un milion de doze a dat 43 de milioane de lei, fata de doar 2 milioane.
Nota de plata anuala creste, daca adaugam si cele 500.000 de mii de doze de antirabic, un milion de doze de vaccin gripal si un milion de BCG.
In 2013 se va porni si productia de vaccin antigripal, iar in 2014 si cea de ser anti-tuberculoza.
Cum a ajuns institutul pe butuci? De vina ar fi managementul defectuos, concurenta acerba de pe piata si desfiintarea unor linii de productie, spun cei care lucreaza in domeniu.
Dar au fost si interese imobiliare, pentru ca institutul are imobile in zone extrem de atractive. 7 hectare in Darvari-Ilfov, 11 hectare in Baneasa si aproape 4 hectare in Cotroceni.
Un mesaj transant a venit si de la mostenitorii familiei Cantacuzino. Nepotul profesorului Cantacuzino a transmis ca in situatia in care institutul isi pierde destinatia initiala, va revenidica in instanta atat numele, cat si terenul donate de bunicul sau.
Saptamana viitoare, in sedinta de guvern, va fi discuta situatia institutului. O varianta ar fi ca Antibiotice Iasi sa devina actionar la Cantacuzino, urmand sa investeasca 5 milioane de euro.