Haos fara sfarsit la Institutul Cantacuzino. Sute de mii de vaccinuri risca sa expire in depozite
Demers laudabil al avocatulului poporului, care vrea sa stie cum a fost posibil ca ''Institutul Cantacuzino'', de importanta strategica, sa ajunga in prag de faliment.
''Inchiderea liniilor de vaccinuri autohtone pune in pericol siguranta nationala si incarca nota de plata a statului prin importuri de seruri si vaccinuri straine''.
In replica, Ministerul Sanatatii anunta ca directorul de la Cantacuzino a fost schimbat. Insuficient insa, pentru cate nereguli s-au adunat acolo.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Dorel a fost demis de cei din minister saptamana trecuta tocmai pentru ca unitatea nu mai producea niciun vaccin.
Culmea e ca noul sef interimar de la Cantacuzino, Radu Iordachel, este cel in mandatul caruia institutul si-a pierdut autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile.
In acest moment de haos si neputinta intra in joc avocatul poporului care vrea sa stie cum de a ajuns aceasta institutie strategica pe butuci.
"Este atentat la sanatatea oamenilor, facem un raport si il inaintam premierului", spune Gheorghe Iancu, avocatul poporului.
Totul se intampla intr-un moment in care institutul nu mai produce nimic. 300.000 de doze de vaccin BCG si alte 400.000 de doze de Polidin risca sa expire in depozitul celor de la Cantacuzino. Serurile nu mai pot fi vandute pentru ca institutul nu mai are autorizatie de punere pe piata.
Si cum niciodata un necaz nu vine singur, institutul trebuie sa plateasca ministerului contravaloarea a 400.000 de vaccinuri antigripale care au fost retrase de pe piata in iarna pentru ca una dintre tulpini nu mai era eficienta.
Surse din cadrul institutului spun ca vaccinul gripal de anul trecut a fost inactivat, dupa ce un angajat a introdus lotul in apa calda pentru a indeparta etichetele de pe fiole. Aceasta eroare a costat institutul un milion de euro.
Oricum plata datoriei ar insemna falimentul. Un raport oficial privind gafa si neregulile privind vaccinul antigripal este si acela asteptat de 3 luni.