Trei femei, in stare grava, dupa ce au exagerat cu anticonceptionalele.Una lua chiar si 3 pastile/zi

14-06-2012 19:30


Mai multe cazuri grave petrecute la Iasi trag un semnal de alarma asupra unui fenomen ce capata amploare, dupa cum spun medicii.

Trei femei au ajuns la spital cu tulburari neurologice, care le puteau fi fatale, din cauza consumului exagerat de pilule contraceptive.

Doctorii sunt alarmati: putine tinere care incep sa ia anticonceptionale merg mai intai intr-un cabinet medical ca sa-si faca analize si sa ceara parerea specialistului. Iar cine inghite astfel de pilule dupa ureche risca dereglari grave ale organismului.

Intr-o singura luna, la spitalul de neurochirurgie au ajuns trei femei din cauza abuzului de anticonceptionale. Pacientele aveau intre 20 si 40 de ani, iar una dintre ele ajunsese sa consume chiar si trei pilule pe zi.

Pacientele au primit diagnosticul de tromboflebita cerebrala. Mai precis, un vas important de la nivelul creierului era blocat de un cheag de sange, iar asta putea duce oricand la paralizie.

Si asa numita "pilula de a doua zi" poate duce la aceeasi complicatie grava, spun medicii.

Cele mai expuse categorii sunt fumatoarele inraite, persoanele cu probleme de circulatie a sangelui, cele care au suferit un infarct, au in familie persoane cu varice ori sunt bolnave de hepatita. Pentru ele, anticonceptionalele si mai ales abuzul de pilule ar putea duce la probleme grave.

Desi in fiecare maternitate exista un cabinet de planificare familiala, prea putine sunt femeile care cer informatii despre pilule contraceptive.

Majoritatea le cumpara direct din farmacii, fara sa mai citeasca atent prospectul. Si nu stiu ca in functie de tipul de pastile, dupa o perioada de administrare continua, este obligatorie o pauza de cateva luni.

In pericol sunt mai ales adolescentele care isi incep viata sexuala, dar nu vorbesc despre contraceptie cu un medic.

Femeile care iau anticonceptionale si au frecvente dureri de cap, ameteli, respira cu dificultate, ori auzul li s-a slabit trebuie sa mearga urgent la medic.

VIDEO PROTVPLUS.RO