Toți locuitorii din Bazinul Dornelor ar putea fi testați gratuit pentru anticorpii față de Sars-Cov-2

Ultima actualizare: 24-06-2020 20:05

O inițiativă privată le oferă posibilitatea celor care locuiesc în zona Bazinului Dornelor să afle dacă au ori au avut virusul Sars-Cov-2.

Într-o primă fază, se pot testa gratuit cel puțin 20.000 de oameni. Dacă programul va avea succes, încă 20.000 de persoane ar putea beneficia de aceleași facilități.

300.000 de euro a costat, în total, aparatura de înaltă tehnologie cu care a fost dotat spitalul din Vatra Dornei. Donația a fost asigurată de Fundația Valvis, care s-a angajat să testeze, prin metoda anticorpilor IGM și IGG, cel puțin 20.000 de localnici din 12 localități din Bazinul Dornelor.

Jean Valvis, fondatorul Fundației Valvis: „Nu este un test obligatoriu, e un gest frumos. Vin eu, fac test și spun: am anticorpii, nu-ți fie frică de mine. E un gest care va ajuta psihologic persoanele care l-au avut și au fost asimptomatici. Testele vor veni succesiv. Angajamentul meu este să merg până la 35-40 de mii, cât este întreagă populație a bazinului Dornelor”.

Depistarea anticorpilor prin testările serologice va identifica dacă o persoană din zonă a intrat în contact cu noul virus, indiferent dacă a avut simptome sau nu. Datele vor fi puse la dispoziția DSP.

Asistentă de la spitalul din Vatra Dornei: „Într-o oră putem lucra 86 de probe, iar pe zi putem lucra în jur de de 600. Dacă avem o urgență, punem pe urgență, în 18 minute suntem gata”.

În acest ritm, până la sfârșitul anului ar putea fi testați toți localnicii din zonă.

În județul Suceava, un studiu efectuat în luna mai a dus la concluzia că peste 16.000 de suceveni trecuseră deja prin boală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO